„Am fost silit să îl trimit la şcoală, deşi era o certitudine că se va infecta cu un virus care îl poate schilodi pe viaţă“, spune revoltat medicul Octavian Jurma.
Cercetătorul anunţă, într-o postare pe Facebook, că băiatul său s-a infectat cu SARS-CoV-2 şi critică măsurile luate de guvernanţi privind menţinerea şcolilor deschise.
Băiatul, elev în clasa XI-a, a fost confrmat pozitiv cu SARS-COV-2, având simptome uşoare. Jurma precizează că fiul are booster-ul făcut şi, probabil, va trece uşor prin boală.
Cercetătorul, care analizează evoluția valurilor pandemice în România și emite săptămânal avertizări și recomandări pentru populație, susține că toți cei care au copiii la școală se vor infecta împreună cu ei și dă vina pe autorități pentru această situație.
El spune că infectarea familiilor care au copii la școală este inevitabilă, în condițiile în care autoritățile au abandonat orice măsuri de protecție, ba mai mult, îi obligă pe școlari să meargă la ore, când varianta Omicron se răspândește cu viteză uluitoare peste tot.
"Momentul acela în care statistica devine realitate a ajuns și la noi în familie. Băiatul nostru cel mare, elev în clasa a XI-a, e pozitiv.
Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case în fata valului de infectări, astfel încât să facă scoală online sănătoși de acasă. Prin urmare îi trimite pandemia infectați acasă, astfel încât fac scoală online bolnavi de acasă.
Găsiți voi logica prin care "online bolnav" e mai bine decât "online sănătos", că acestea sunt singurele opțiuni în timpul unui val pandemic daca nu faci nimic pentru siguranță copiilor în scoală.
----
M-a certat soția mea, când am i-am spus că în acest val, copiii noștri și probabil și noi suntem condamnați la infectare. Dar e o consecință matematica a deciziei de a deschide școlile la 3 zile după petrecerile de revelion și apoi de a le tine școlile deschise cu orice preț.
Probabilitatea că un copil care merge la scoală în mediu urban să se infecteze este de 100% în doua săptămâni după ce se depășește incidenta de 6 la mie.
Astea înseamă că și copiii mei au o probabilitate de 100% să se infecteze daca vor fi obligați să meargă la scoală după ce am trecut de incidenta de 6 la 1000.
Astăzi băiatul nostru cel mare ne-a trezit dimineața pentru niste simptome ușoare. L-am testat și este pozitiv. Ne-am testat toată familia și suntem negativi, însă șansele să rămânem negativi sunt mici.
Acest moment este inevitabil pentru orice familie cu elevi în casa într-un val că Omicron, daca sunt abandonate toate masurile de apărare colectiva.
De aceea am militat mereu să organizam apărarea împotrivă COVID19 în fronturi, cu linii clare de apărare publica succesiva. În spatele frontului, dincolo de ultima linie de apărare, ar fi trebuit să punem la adăpost copiii noștri, viitorul tarii.
La noi autoritățile au făcut exact pe dos.
În valul 4-Delta guvernul a decis, fară nici o rațiune medicala sau umana, să mute copiii în linia 1 a frontului COVID-19 și apoi au decis să suspende masurile de siguranță decât să treca în online.
În valul 5-Omicron au decis și că ne vor tine copiii în linia 1 până când se vor interna suficient de mulți adulți în spitale pentru a justifica renunțarea la infectarea copiilor.
Prin urmare, lipsiți de apărarea colectiva și împinși de guvern în fata inevitabilului, ne-am focalizat pe apărarea individuala:
1. Vaccinul. Am făcut boosterul. Noi suntem vaccinați toți cu booster, mai puțin băiatul cel mic care vă face boosterul în acest weekend daca nu se pozitiveaza până atunci.
2. Masca FFP2. Purtam masca FFP2 când ieșim din casa și până revenim.
3. Distanțare fizica. În timpul valului păstram doar interacțiunile esențiale.
4. Testarea. Ne testam la orice suspiciune de simptome sau după orice contact simptomatic. Vrem să facem cât mai puțin timp din lanțul de transmitere.
Singura vulnerabilitate pe care nu o putem închide individual, este prezenta copiilor la scoală.
Autoritățile ne obliga să ne trimitem copiii la scoală desi nu obliga pe nimeni altcineva să ia masuri de siguranță pentru copiii noștri. Sunt curajoși pe seama copiilor și lași pe seama adulților. Consecință se vede în spitale unde aproape 1 din 10 internați este minor.
Pur și simplu criteriile alese pentru trecerea unei clase în online, garantează că în aceasta perioada școlile sunt adevărate centre de infectare, mult mai eficiente decât centrele de vaccinare care sunt aproape abandonate odată cu abandonarea campaniei de vaccinare.
-----
Noi suntem destul de linisiti în privință băiatului nostru. Cu boosterul făcut, vă trece probabil ușor prin boala.
Probabil însă nu e suficient de bun în cazul copiilor noștri. Guvernul trebuie să facă totul pentru siguranță copiilor noștri, nu să o sacrifice pentru urzeli politice.
În fiecare zi sute de copii fac forme de COVID-19 suficient de grave să necesite spitalizare. Suferință lor și a părinților acestora, nu înduioșează pe nimeni în rândul politicienilor care lasă negationistii să facă legea în Romania.
Avem însă și persoane vulnerabile în familie. Probabil că aceștia nu vor trece la fel de bine prin boala.
În loc să combată răspândirea bolii, chiar Guvernul zădărnicește combaterea infectărilor și silește copiii noștri să fie vectori pentru a duce virusul în familie. Drept urmare avem mii de orfani și traume psihologice importante pe termen lung care puteau fi evitate cu efort minimal.
Politicienii însă nu înțeleg că nu doar curba infectărilor oficiale este tardiva în Romania, ci și curba opiniei publice. Pe când valul de resentimente și revolta fata de lașitatea și duplicitatea politicienilor se vă vedea pe curba opinie publice, vă fi prea tărziu să mai facă ceva în privință asta.
Poate că romanii accepta că banii să fie pusi înaintea vieții în privință adulților, însă nu stiu cați părinți vor uita cu ușurință partidele care pun intersele lor meschine și înaintea vieții copiilor noștri.
Eu unul nu voi uita că am fost silit să îmi trimit copilul la scoală desi era o certitudine că se vă infecta cu un virus care îl poate schilodi pe viață. Mai stiu cu certitudine încă un lucru, nu sunt singurul."
Foto Facebook