Povestea unei chinezoaice care a renunțat la locul de muncă și a devenit o "fiică cu normă întreagă" pentru "plata" de 4.000 de yuani (570 de dolari) pe lună de la părinții ei a stârnit controverse pe rețelele de socializare din China.

După 15 ani de muncă la o agenție de știri, Nianan, în vârstă de 40 de ani, a decis să renunțe la jobul său deoarece devenise prea stresant. Acesta a fost și momentul în care a primit o ofertă din partea părinților săi: 

"De ce nu-ți dai demisia? Vom avea grijă de tine din punct de vedere financiar", i-au spus ei.

Aceștia i-au propus un salariu de 4 000 de yuani, plătit din pensia lor lunară de peste 10 000 de yuani (1 500 de dolari). Astfel, Nianan a decis să renunțe la locul ei de muncă și  a hotărât să fie  "fiică cu normă întreagă".

Nianan își descrie rolul ca fiind "o profesie plină de dragoste". 

Ce trebuie să facă zilnic pentru părinții săi 

Dimineața, petrece o oră dansând cu părinții ei și îi însoțește la cumpărături, iar seara, pregătește cina împreună cu tatăl ei.

În plus, ea își asumă responsabilitatea pentru toate chestiunile legate de electronică, lucrează ca șofer și organizează una sau două excursii de familie în fiecare lună.

Deși timpul petrecut cu părinții săi este relaxant, Nianan recunoaște că "cea mai mare sursă de presiune este în continuare dorința de a câștiga mai mulți bani".

Cu toate acestea, părinții ei o liniștesc în permanență spunându-i: "Dacă găsești un loc de muncă mai potrivit, poți să mergi la el. Dacă nu vrei să lucrezi, stai acasă și petrece timp cu noi".

Conceptul de "fiică cu normă întreagă" este o alternativă pentru tinerii din China care se confruntă cu o piață a muncii din ce în ce mai competitivă și cu rutina de "996" - lucrul de la 9 dimineața la 9 seara, șase zile pe săptămână.

Printre alte alternative care au câștigat popularitate se numără transformarea în nomad digital și îmbrățișarea stilului de viață "FIVE" de a fi independent financiar, angajat voluntar.