Legătura dintre o mamă şi copilul ei este mai presus de orice şi se formează încă din timpul vieţii uterine a bebeluşului, când bătăile inimii ei îi ţin de urât încă de când începe să audă, când se hrăneşte cu tot ce e mai bun din sângele ei prin intermediul placentei şi al cordonului ombilical. Ea este deja formată şi doar se întăreşte când se văd şi se ating pentru prima oară, când mama ţine puiul la piept şi îl hrăneşte, când îl alintă şi îl leagănă, când îl veghează în timp ce doarme.
Cea dintre un tată şi copilul lui trebuie, însă, construită zi după zi.
Legătura mamă - copil pur şi simplu este, în timp ce conexiunea dintre tată şi bebeluş are nevoie de timp pentru a se dezvolta. Şi chiar mama trebuie să fie liantul dintre cei doi. Cum face asta? Lăsându-şi partenerul să se implice în îngrijirea bebeluşului, ajutându-i pe amândoi să aibă încredere, să se cunoască şi să se iubească.
Mamele trebuie să se obişnuiască să nu mai facă totul singure, spun psihologii şi specialiştii în parenting. Doar aşa vor avea alături un partener responsabil, un tată care devine tot mai devotat copilului pe zi ce trece, cu fiecare clipă petrecută împreună, cu fiecare experienţă care îl ajută să se simtă indispensabil pentru cel mic.
Tatăl trebuie să fie prezent în viaţa copilului
Prin prezenţă nu se înţelege doar să fie în casă sau să fie sursa celor necesare, ci să se implice, încă de la sosirea bebeluşului acasă, în îngrijirea lui. Doar aşa între ei se va crea acea legătură care te face să îţi dea lacrimile când îi priveşti.
Unii taţi poate se feresc să aibă grijă de copil, de teamă că sunt nepricepuţi. Alţii poate consideră că rolul lor este doar să asigure cele necesare familiei şi că de restul trebuie să se ocupe doar mama. Iar alţii poate îşi doresc să participe la tot ce înseamnă creşterea bebeluşului, dar nu sunt lăsaţi.
Care sunt paşii pentru a întări legătura tată-copil
Toţi taţii ar trebui încurajaţi să participe activ la tot ce înseamnă îngrijirea unui bebeluş, spun psihologii. De aici porneşte acea legătură indestructibilă dintre ei.
Lasă-l pe tati să hrănească bebeluşul
Dacă piticul familiei este alăptat exclusiv la sân, rolul tatălui ar putea fi să se asigure că, după masă, bebe elimină aerul înghiţit în timpul hrănirii. Când cel mic este hrănit şi cu biberonul este chiar indicat ca şi tatăl să îl hrănească pe cel mic.
Momentul mesei este unul dintre cele mai importante pentru crearea unei conexiuni între copil şi părinţi; în plus, bebe va învăţa că uneori este hrănit de mami, alteori de tati şi nu vor exista neplăceri atunci când mama nu este în preajmă.
Tatăl trebuie lăsat să petreacă timp cu bebeluşul
Orice mamă are tendinţa să creadă că trebuie să fie peste tot în acelaşi timp, să facă totul de una singură prin casă, în timp ce are, evident, grijă şi de bebeluş. Ei bine, nu trebuie să fie chiar aşa! Tatăl poate fi lăsat să petreacă timp cu bebe, iar momentele în care mama trebuie să gătească, să spele sau să calce sau pur şi simplu să iasă puţin din casă pentru a avea timp şi pentru ea, sunt ideale pentru asta.
Psihologii subliniază că seara este, de asemenea, momentul ideal pentru a-i lăsa pe cei doi să se conecteze, în timp ce mama se odihneşte sau face o baie relaxantă. Toată lumea va avea de câştigat din asta.
La categoria "timp pentru tati şi bebe" intră şi momentul băiţei. Transformaţi-l într-un ritual de familie, împărţiţi-vă sarcinile şi daţi-i voie partenerului să se ocupe de spălatul copilului şi de masajul de după băiţă. Felul în care vor comunica în acele momente, într-un limbaj doar de ei ştiut ajută la punerea unor cărămizi extrem de importante în relaţia lor.
Rutina de dimineaţă a familiei poate, de asemenea, să includă câteva zeci de minute doar pentru ei doi, în timp ce mami se ocupă de alte treburi matinale.
Lasă-l pe tata să culce copilul
Momentul poveştii de seară, dinainte de somn, este unul perfect pentru a crea o conexiune cu copilul. Îl puteţi culca pe rând. Dacă lângă mamă copilul se simte mereu liniştit şi în siguranţă, cu tata trebuie să se obişnuiască şi cu cât o face mai devreme, cu atât mai bine. Bebeluşii, chiar dacă poate nu înţeleg prea multe, adoră să le vorbeşti înainte să adoarmă, poate chiar să le citeşti o poveste. Când va face asta tata, copilul se va obişnui cu vocea lui, care nu e chiar atât de prezentă cum este cea a mamei, va învăţa că el este mereu acolo, va învăţa să aibă încredere în el şi să se simtă confortabil când este în preajmă.
Tati, în schimb, va avea ocazia să îi spună câte în lună şi în stele, să se cufunde în ochii copilului şi să îi savureze reacţiile.
Dă-le voie să îşi creeze o relaţie
Mai sus spuneam că mama este principalul liant dintre tată şi copilul lui. Asta nu înseamnă, însă, ca trebuie să fie mereu în preajma lor şi să intermedieze sau să controleze. A fi liant în povestea de iubire dintre un tată şi copilul lui înseamnă mai mult să ştii să faci un pas în spate, să ai încredere în partenerul tău şi să îi laşi să se bucure unul de altul. Instinctul de mamă care simte nevoia să îşi protejeze puiul (uneori chiar şi de tatăl lui) ţi-ar putea pune nişte piedici, însă poţi folosi acest timp pentru tine. E foarte important să faci şi asta, pentru că meriţi!
Sursa foto: shutterstock.com