Alegerea unui nume pentru copil poate fi o adevărată provocare pentru părinți. Din acest motiv, mulți ajung în situația de a alege mai multe prenume pentru micuții lor. Totuși, în lege se prevede clar că părinții nu au voie să le pună copiilor prea multe prenume. 

Astfel, potrivit unei modificări din anul mai 2022, părinții care își vor înregistra copilul la starea civilă nu îi mai pot pune acestuia mai mult de 3 prenume fără să fie luat în calcul numele de familie. 

„Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte.”, au precizat autoritățile.

În cât timp trebuie declarată nașterea copilului 

Conform legii, părinții au obligația de a declara nașterea copilului în termen de 30 de zile pentru copilul născut viu și în termen de 3 zile pentru copilul născut mort. Numărul zilelor este calculat în funcție de data nașterii.

Nume de copii interzise în România 

De asemenea, în România există prenume pe care părinții nu le pot folosi pentru copiii lor. Este vorba despre nume indecente, ridicole sau care ar putea afecta interesele copilului pe viitor. 

„Ofițerul de stare civilă are obligația de a refuza motivat, comunicând în scris declarantului, înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori altele asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri sau interesele copilului, după caz.”, se arată în LEGEA nr. 119 din 16 octombrie 1996.