Războiul din Ucraina a intrat în a patra săptămână și, în ciuda repetatelor întâlniri pentru negocierea unui armistițiu, oameni continuă să moară în atacurile lansate de armata rusă. Printre victime se numără și copii, ceea ce sporește cu atât mai mult indignarea față de invazia nejustificată din Ucraina.

Un protest tăcut, cu cărucioare goale, a avut loc vineri la Lvov. 109 carucioare goale au fost așezate în piața Rynok, pe rânduri, în memoria celor tot atâția copii care și-au pierdut viața de la începutul războiului în urma atacurilor și a bombardamentelor. 109 cărucioare rămase fără copii au fost actorii muți ai unui manifest dureros, care redă perfect proporțiile dramei ucrainenilor care s-au trezit în mijlocul unui război greu de imaginat în secolul al XXI-lea.

Organizatorul scenei a fost Primăria din Lvov. Cineva a pus într-un cărucior bleu doi ursuleți de pluș. O fetiță pe o bancă ținea în mână un steguleț în culorile Ucrainei. Între timp, trecătorii se opreau în dreptul cărucioarelor într-un perpetuu moment de reculegere în memoria copiilor care au plătit cu viața lor prețul unui război pe care cei mai mulți nu îl înțeleg, iar alții se încăpățânează să-l continue.

„Amintiți-vă de propriii copii”

La Lvov, în vestul Ucrainei, rachetele rusești încă nu au ajuns. Au ajuns, însă sute de mii de ucraineni care caută un loc sigur, departe de linia frontului.

O canadiancă de origine ucraineană aflată în oraș a transmis un mesaj tuturor mamelor din Rusia: „Amintiți-vă că ați avut copii care au stat și ei în astfel e cărucioare”.

„Unii copii nu vor mai ajunge în cărucioare pentru că au murit. Gândiți-va la copiii voștri, amintiți-va sentimentele pentru ei... Nu vreau să mai văd cărucioare goale!”, a mai spus Zyuravka Natalia Tonkovyt.

Acțiunile armatei ruse în Ucraina continuă, numărul victimelor și proporțiile pagubelor cresc de la o zi la alta. Între timp, oficialii de la Moscova, în frunte cu Vladimir Putin, susțin că operațiunea militară specială din țara vecină nu este îndreptată împotriva civililor.