Pedeapsă bizară: un adolescent a fost condamnat la închisoare pentru că ”s-a antrenat pentru terorism” prin jocul Minecraft.

Nikita Uranov, în vârstă de 16 ani, a fost acuzat de faptul că s-a ”antrenat în terorism”, prin plănuirea aruncării în aer a unei clădiri virtuale a serviciilor secrete FSB, în jocul video Minecraft.

”Eu nu sunt un terorist”, a declarat minorul rus.

Autorităţile ruse sunt cunoscute prin severitatea lor faţă de persoane pe care le suspectează de plănuirea unor acte ”teroriste” sau de vandalism.

Jocul video Minecraft permite construirea unor clădiri virtuale, iar numeroşi utilizatori se inspiră din lumea reală şi pot reconstitui uneori oraşe întregi.

S-a ”antrenat să comită acte teroriste”

Alţi doi acuzaţi, care au colaborat cu anchetatorii, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendarea. Anunțul a fost făcut de avocatul băiatului, printr-un mesaj postat pe Telegram.

Cei trei adolescenţi au fost arestaţi la Kamsk, în Siberia, în vara lui 2020, după ce au distribuit manifeste în susţinerea unui matematician, un activist anarhist din Moscova, judecat pentru vandalism.

Anchetatori au anunţat, după ce au analizat telefoanele celor trei tineri, că au găsit discuţii despre planuri în vederea aruncării în aer a unei clădiri virtuale a serviciilor ruse de securitate FSB, creată pe Minecraft.

Potrivit anchetatorilor, cei trei suspecţi se antrenau, de asemenea, în vederea fabricării unor bombe artizanale reale pe care să le detoneze în clădiri abandonate.

Torturați cu electrozi

În 2020, şapte tineri activişti anarhişti şi antifascişti au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între şase şi 18 ani de închisoare cu privire la activităţi ”teroriste”. Mai mulţi dintre ei i-au acuzat pe anchetatori că i-au torturat, cu ajutorul unor electrozi, pentru a-i obliga să facă mărturisiri.

Foto shutterstock.com