Sosirea unui nou-născut în familie înseamnă o cheltuială considerabilă, așa că, atunci când vine vorba de achiziționarea de articole pentru bebeluși, piața second-hand este o opțiune pe care părinții o privesc din ce în ce mai favorabil. 

Cu toate acestea, experții de la AESVi, Alianța Spaniolă pentru Siguranța Rutieră a Copiilor, spun că achiziționarea de scaune auto uzate nu este o alternativă sigură și solicită interzicerea vânzării și achiziționării de sisteme de siguranță pentru copii la mâna a doua.

Aceasta este recomandarea pe care o fac în urma rezultatelor unui studiu științific care arată că 9 din 10 scaune auto pentru copii cumpărate de pe piața second-hand nu ar trece testele dinamice cu care au fost omologate la vremea lor pentru a fi conforme cu normele europene de siguranță.

Cumpărarea unui scaun auto la mâna a doua este periculoasă

Cumpărarea și vânzarea de sisteme de siguranță pentru copii este o practică obișnuită care a continuat să crească în ultimii ani și care, din păcate, se poate realiza și fără control oficial, fără consiliere profesională și fără o garanție a produsului, potrivit AESVi.

Acest lucru înseamnă că se cumpără scaune folosite fără instrucțiuni, ceea ce poate duce la faptul că părinții nu le instalează corect sau chiar la probleme de sănătate și igienă. Nu trebuie să uităm nici faptul că nu cunoaștem trecutul scaunului pentru copii: este posibil ca acesta să fi suferit o lovitură sau un accident anterior, să îi lipsească o piesă sau să nu fi fost bine îngrijit.

Ca urmare, sistemul de siguranță poate fi mai puțin sigur decât atunci când a fost cumpărat nou și poate să nu funcționeze corect în cazul unui accident rutier.