Deși exista indicii că probabil va dispărea, schimbarea orei este încă în vigoare. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 octombire, va trebui să ne dăm ceasurile înapoi cu o oră; Astfel că ora trei dimineața va fi din nou ora două.
Se susține că aceasta este o măsură care ne permite să economisim energie, dar nu toată lumea este de acord cu ea.
Va însemna că, teoretic, vom avea o oră în plus de somn, dar noi, cei care suntem părinți, știm că copiii sunt niște mici ceasuri deșteptătoare care deschid ochii atunci când nu le mai este somn, indiferent dacă ceasul arată o oră în plus sau în minus. Adulții se adaptează mai ușor, dar copiii sunt cei mai afectați de schimbarea orei de iarnă.
Orele de somn sunt întrerupte
Pentru a înțelege modul în care schimbarea orei ne va schimba rutina, până când ne vom obișnui cu ea, putem da câteva exemple. Dacă copilul se trezește în mod normal la ora 8 dimineața, începând de duminică, când se trezește, ceasul va suna la ora 7 dimineața.
Dacă în mod normal copilul se culcă la ora 21.00, odată cu această schimbare va trebuie să meargă la somn la ora 20.00, de aceea va fi dificil să îl convingem să se culce mai devreme noaptea și să își învingă oboseala dimineața.
Odată cu ora de iarnă, soarele va răsări mai devreme, iar seara se va întuneca mai devreme, ceea ce înseamnă că după-amiaza va fi mai puțin de o oră de lumină. După-amiezile de după școală vor fi mai scurte, ceea ce poate avea un impact negativ asupra dispoziției și stării de spirit a copiilor.
Primele zile pot fi ca un fel de decalaj orar, până când se obișnuiesc cu noul program. Unii copii pot avea tulburări de somn, cum ar fi episoade de insomnie sau treziri nocturne.
Ce trebuie să faceți pentru a-i ajuta să se adapteze la noul orar
- Culcați-vă copilul cu 15 minute mai devreme decât de obicei (în mod ideal, timp de trei sau patru zile înainte de schimbarea orei).
- De asemenea, aduceți în prim plan rutinele zilnice (cina, ora de baie, ora poveștilor etc.).
- Faceți exerciții fizice după-amiaza pentru a "devansa" ceasul intern al copilului .
- Evitați somnul prelungit.
- Evitați ecranele la culcare.
- Oferiți copilului o cină ușoară.
- Evitați băuturile cu cofeină.
Ajustările legate de schimbarea orei ar trebui să dispară în trei sau patru zile, cel mult în prima săptămână. Apoi, corpurile noastre și ale copiilor noștri se vor obișnui din nou cu ea până la următoarea trecere la ora de vară.