Serena Williams a anunțat că se retrage, reflectând asupra carierei sale după afecțiunea care i-a pus viața în pericol și pe care a dezvoltat-o în timpul nașterii, în 2017.

"Nu mi-a plăcut niciodată cuvântul "pensionare"", a scris Williams. "Poate că cel mai bun cuvânt pentru a descrie ceea ce am de gând să fac este evoluție".

"În aceste zile, dacă trebuie să aleg între a-mi construi CV-ul de tenis și a-mi construi familia, o aleg pe cea din urmă", a adăugat ea.

În timp ce vedeta sportivă și-a exprimat un oarecare regret că nu a depășit recordul lui Margaret Court de 24 de titluri de Grand Slam, ratând doar cu unul, ea le-a reamintit fanilor săi ce a realizat jucând în ultimii ani, chiar dacă nu a obținut nicio victorie de Grand Slam.

"Am trecut de la o cezariană, la o a doua embolie pulmonară și la o finală de Grand Slam", a scris ea. "Am jucat în timp ce alăptam. Am jucat în timpul depresiei postnatale. Dar nu am ajuns acolo".

"Nu m-am prezentat așa cum ar fi trebuit sau aș fi putut. Dar am apărut de 23 de ori, și asta e bine. De fapt, este extraordinar."

Într-un Interviu pentru revista Elle la începutul acestui an, Serena a detaliat cum a fost acea experiență și cum a trebuit să lupte pentru a nu deveni o altă statistică tragică în sala de nașteri. 

Timp de 11 ani, Williams știa de tendința ei de mare risc de a avea cheaguri de sânge. În 2011, Serena Williams a suferit prima ei embolie pulmonară. Aceasta aproape că a adus-o pe patul de moarte și a forțat-o să fie vigilentă pentru a se asigura că istoricul său de sănătate nu se repetă. Ea a mărturisit că a fost nevoită să se mobilizeze pentru ea însăși atunci când simptomele unui cheag au început să apară în timpul nașterii. 

"Nimeni nu asculta cu adevărat ceea ce spuneam"

Williams a detaliat cum și-a dat seama că ceva nu era în regulă la scurt timp după ce a născut-o pe Olympia. Picioarele îi erau "amorțite", a spus ea, iar în cele din urmă s-a trezit cu "dureri atroce" și și-a dat seama că nu-și putea mișca picioarele și spatele.

"Este posibil să fi leșinat de câteva ori", și-a amintit ea, menționând că și-a exprimat rapid îngrijorarea medicilor. 

Ea a început să respire greu și să tușească - ambele simptome ale coagulării sângelui. A tușit atât de tare încât copcile s-au rupt și a trebuit să intre din nou în operație - o procedură care avea să devină prima dintr-un carusel de operații.

"Când m-am trezit din acea operație, în camera de spital, alături de părinții și socrii mei, am simțit că mor. Ei încercau să vorbească cu mine, iar eu nu mă gândeam decât: 'Sunt pe moarte, sunt pe moarte'. Oh, Doamne'", a explicat ea. În ciuda faptului că se temea că va leșina, Williams a reușit să se ridice de pe patul de spital și să iasă din raza de acțiune a mamei sale, pentru a nu o îngrijora, pentru a o găsi pe asistenta care era de gardă. 

"I-am spus: 'Trebuie să fac o tomografie computerizată a plămânilor bilateral și apoi trebuie să fiu pusă sub perfuzie cu heparină'", a explicat Williams. "Ea a spus: "Cred că toate aceste medicamente te fac să vorbești nebunește". Eu am spus: 'Nu, vă spun ce am nevoie: Am nevoie de scanare imediat. Și vreau să fie făcută cu colorant'. Cred că am spus greșit numele colorantului, iar ea mi-a spus că trebuie doar să mă odihnesc. Dar am insistat: "Vă spun, de asta am nevoie"."

În cele din urmă, asistenta l-a sunat pe medicul lui Williams, care a fost de acord să facă o verificare.

"Am luptat din greu și am ajuns să fac tomografia computerizată. Îi sunt foarte recunoscătoare (medicului)", a adăugat Williams. "Iată că aveam un cheag de sânge în plămâni și trebuiau să introducă un filtru în venele mele pentru a sparge cheagul înainte ca acesta să ajungă la inimă".

Williams a povestit apoi cum medicii ei au descoperit că dezvoltase diverse cheaguri care trebuiau tratate pe parcursul mai multor intervenții chirurgicale.

În ciuda experienței cu asistenta, Williams și-a descris medicul ginecolog ca fiind "uimitor", menționând modul în care medicul a ascultat-o și nu a făcut-o niciodată să se simtă respinsă.

Deși lucrurile ar fi putut fi mult mai catastrofale pentru jucătoarea de tenis, întârzierea diagnosticului a însemnat că a petrecut șapte zile în spital și a avut o recuperare dureroasă care a implicat șase săptămâni de repaus la pat.