Studii recente au arătat că, la fel ca și în cazul femeilor, ceasul biologic al bărbaților ticăie și îi face să își dorească copii. În cazul lor însă, lucrurile stau puțin diferit.
Potrivit autorilor unui studiu din 2011 pe această temă, bărbații pot experimenta o "ușoară creștere a temperaturii", dacă nu o "febră a bebelușului" în toată regula." În orice caz, imperativul biologic de a procrea într-un termen limită există, într-adevăr. Deci, ce îi face pe bărbați să se gândească: "Vreau un copil"?
Este logic ca oamenii, ca orice animal, să simtă dorința de a-și propaga propriile gene. Mult timp s-a crezut însă că femeile simt mai multă presiune în acest sens decât bărbații din cauza limitărilor lor reproductive. Menopauza pune capăt posibilității de reproducere pentru femeile cisgender. Bărbații cis pot, în teorie, să se reproducă la nesfârșit. Și, după cum se pare, aceștia au o dorință mai mare de a se reproduce pe măsură ce îmbătrânesc.
Cum funcționează febra copilului la bărbați?
Cercetătorii au descoperit că febra copilului la bărbați se prezintă diferit față de febra copilului la femei. Deși femeile își doresc mai puțin copii pe măsură ce trece timpul, bărbații își doresc să devină tați pe măsură ce îmbătrânesc și încep să își întemeieze o familie.
"Frecvența cu care femeile au dorința de a avea un copil scade odată cu vârsta și scade pe măsură ce au efectiv copii", a declarat Gary Brase, doctor în psihologie la Universitatea de Stat din Kansas, pentru Live Science. "În cazul bărbaților, tinde să crească".
Studiile naționale ale cuplurilor finlandeze au descoperit că febra copilului la bărbați apare de obicei în timpul încercărilor conștiente de a concepe, care sunt adesea dictate de dorința femeii de a avea un copil. Pur și simplu, febra copilului este contagioasă.
Un studiu recent susține această idee. Cercetătorii au descoperit că femeile mai tinere, asociate cu bărbați mai în vârstă, au fost mai puțin fertile decât se așteptau, iar femeile mai în vârstă, asociate cu bărbați mai tineri, au fost mai fertile decât se așteptau. Laura Dodge, doctor în științe, profesor de biologie reproductivă la Harvard Medical School, care a condus cercetarea, bănuiește că acest lucru se datorează faptului că cuplurile heterosexuale în care femeia se apropie de sfârșitul vieții reproductive simt mai multă presiune pentru a concepe.
"Impactul vârstei pare să se concentreze aproape exclusiv pe ceasul biologic al partenerului feminin", a declarat Dodge pentru The Guardian. "Când iau această decizie, ar trebui să ia în considerare și vârsta bărbatului".