Un studiu al University College Dublin a arătat că efectele divorțului sunt mai dăunătoare pentru copii decât moartea unui părinte.

Cercetarea a arătat că copiii cu părinți divorțați sau separați sunt mai predispuși să sufere de depresie, să aibă probleme la școală și să dezvolte mai puține abilități sociale în comparație cu ceilalți copii.

Cu toate acestea, cea mai izbitoare constatare este că sentimentul de pierdere resimțit în urma divorțului este mai mare decât cel resimțit în cazul morții unui părinte.

Într-un interviu acordat publicației Irish Examiner, autoarea cercetării, Patricia Casey, a declarat că, într-adevăr, copiii au de suferit în urma separării și a divorțului și a precizat că scopul acesteia este de a corecta ideea larg răspândită potrivit căreia separarea este o alternativă pozitivă pentru cuplurile care trec printr-o căsnicie "proastă". Potrivit lui Casey, cercetarea arată că nu este așa.

"Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit să creadă că divorțul este ușor", a adăugat specialistul, susținând că "menținerea unei căsnicii proaste împreună este dificilă, dar protejarea copiilor după un divorț poate fi și mai complicată. Cuplurile trebuie să conștientizeze acest lucru.

Casey a citat studii care îi confirmă constatările, cum ar fi cel realizat de Judith Wallerstein de la Universitatea California din Berkeley.

Un alt studiu despre divorț realizat de The Heritage Foundation, "The Effects of Divorce in America", arată că copiii divorțați suferă mai multe abuzuri, au mai multe probleme de sănătate, comportamentale și emoționale și sunt mai predispuși la infracțiuni și la abuz de droguri.