Părinții au fost avertizați că în ultimele săptămâni au crescut cazurile de infecții cu un virus comun la copii. Experții i-au îndemnat pe părinți să-și țină copiii departe de școală și de persoanele vulnerabile dacă aceștia prezintă semne de rotavirus.
Un raport oficial al Agenției britanice de securitate sanitară a constatat că luna trecută au crescut cazurile de norovirus, iar acum au crescut infecțiile cu rotavirus.
Dr. Lesley Larkin, responsabil de supraveghere, infecții gastrointestinale și siguranță alimentară, Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie, a declarat: "Norovirusul și rotavirusul pot fi transmise cu ușurință celor din jur.
"Deși neplăcută, majoritatea oamenilor trec peste ea într-o zi sau două, însă poate dura mai mult timp în cazul persoanelor foarte tinere, în vârstă sau a celor cu un sistem imunitar slăbit.
"Simptomele infecției cu norovirus și rotavirus includ vărsături și diaree, dar pot include, de asemenea, o temperatură ridicată și dureri de burtă sau crampe. Rămâneți acasă dacă aveți simptome de norovirus și rotavirus și nu vă întoarceți la serviciu sau la școală decât după 48 de ore de la dispariția simptomelor și nu vizitați rudele în vârstă, în special în centrele de îngrijire sau în spitale, cât timp nu vă simțiți bine.
Este important să beți apă pentru a evita deshidratarea. Spălatul pe mâini cu săpun și cu apă caldă în mod frecvent este esențial pentru a ajuta la oprirea răspândirii acestor microbi, mai ales că, spre deosebire de Covid-19, dezinfectanții de mâini cu alcool nu omoară norovirusul."
Care sunt simptomele rotavirusului
Simptomele rotavirusului includ, de obicei, diaree, vărsături, dureri de burtă și temperatură ridicată. Afectează mai ales copiii mici și bebelușii, iar pacienții se recuperează de obicei într-o săptămână acasă. Virusul poate fi însă grav și poate provoca, printre alte compilații, deshidratare severă. Rotavirusul se răspândește chiar înainte ca o persoană să prezinte simptome.
Acesta este prezent în scaunul lor timp de două zile înainte ca acestea să se simtă rău. Dacă o persoană, inclusiv un copil, nu se spală pe mâini în mod corespunzător după ce merge la toaletă, poate contamina suprafețele, alimentele și nu numai.
Adulții pot, de asemenea, să preia și să răspândească microbul de la un copil infectat dacă îl ajută să folosească toaleta sau să-i schimbe scutecele. Vaccinarea împotriva rotavirusului este disponibilă de rutină pe NHS ca parte a programului de vaccinare a copiilor pentru bebelușii cu vârsta de 8 săptămâni și 12 săptămâni. Vaccinul conține o versiune slăbită a rotavirusului.
Acesta ajută copilul să își dezvolte imunitatea, astfel încât, data viitoare când va intra în contact cu rotavirusul, nu va mai contracta infecția.
foto: shutterstock.com