Pubertatea începe din ce în ce mai devreme, la unele fetițe de la șase sau șapte ani, iar experții caută posibile cauze legate de această vârstă mai timpurie. Una dintre ele este obezitatea, dar nu este singura, iar acum noi cercetări o leagă de timpul excesiv petrecut în fața ecranelor în copilărie.
Timpul petrecut de copii în fața ecranelor este în creștere, iar acesta a crescut semnificativ în timpul pandemiei. Copiii petrec, în medie, aproximativ patru ore pe zi conectați la un ecran, iar adolescenții pot petrece până la opt sau nouă ore pe zi.
Prima cercetare care a abordat această ipoteză ne aduce o concluzie îngrijorătoare. Expunerea la lumina albastră, prin utilizarea regulată a tabletelor și a smartphone-urilor, poate modifica nivelurile hormonale și crește riscul de pubertate mai timpurie, potrivit datelor unui studiu pe șobolani prezentat la cea de-a 60-a reuniune anuală a Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică.
Mai multă lumină albastră, mai puțină melatonină, mai mulți hormoni de reproducere
O durată mai lungă a expunerii la lumina albastră a fost asociată cu debutul mai devreme al pubertății la șobolanii femele, care au prezentat, de asemenea, niveluri reduse de melatonină, niveluri ridicate ale unor hormoni de reproducere și modificări fizice ale ovarelor lor. Utilizarea dispozitivelor mobile care emit lumină albastră, cum ar fi tabletele și telefoanele mobile, a fost asociată cu reducerea calității și duratei somnului la copii, dar aceste constatări sugerează că ar putea exista riscuri suplimentare pentru dezvoltarea copilului și pentru fertilitatea viitoare.
Se crede că acest lucru se datorează perturbării ceasului nostru biologic, deoarece lumina albastră inhibă creșterea nocturnă a nivelului hormonului melatonină, care ne pregătește corpul pentru odihnă și somn. Nivelurile de melatonină sunt, în general, mai ridicate în timpul pre-pubertății decât în timpul pubertății, ceea ce se crede că joacă un rol în întârzierea apariției pubertății.
În cele din urmă, reducerea luminii albastre de la ecrane scade nivelul de melatonină, care acționează ca un întârziator al pubertății, devansează pubertatea.