New York a interzis vânzarea de spray-uri cu frișcă pentru cei copiii sub 21 de ani, deoarece aceștia folosesc gazul pe care îl conține, oxidul de azot, ca pe un narcotic. De fapt, poliția avertizează de ceva vreme că această practică se răspândește și în alte țări din Europa, precum Spania.

Astfel, pentru a cumpăra un tub cu frișcă în New York este necesară prezentarea unui act de identitate, la fel ca în cazul băuturilor alcoolice și al tutunului.

Oxidul de azot sau protoxidul de azot este un gaz neinflamabil cu un miros dulce. Este perfect legal, deoarece nu este folosit doar în spray-uri pentru a păstra consistența, ci este, de asemenea, comun în lumea auto pentru a îmbunătăți performanța motorului.

La nivel medical, efectele sale anestezice sunt cunoscute de zeci de ani, ceea ce îl face să fie frecvent în cabinetele stomatologice sau în micile operații ambulatorii.

Cu toate acestea, vânzarea sa, fiind în principiu industrială, nu este la fel de accesibilă. Dar există o distribuție cu amănuntul pe internet în sticle mici. Și asta este ceea ce este îngrijorător. Ceea ce s-a întâmplat în New York este că tinerii au învățat cum să extragă tot gazul dintr-o dată, fără ca frișca  să iasă, iar utilizarea lui ca narcotic s-a răspândit.