Este important să ne învățăm copiii de la o vârstă fragedă să mențină ordinea și curățenia în casă, nu numai din cauza beneficiilor pe care le aduce traiul într-un mediu organizat și curat, ci și pentru că implicarea copiilor în treburile casnice le permite să dobândească abilități de organizare, responsabilitate și îngrijire personală, care sunt fundamentale pentru dezvoltarea lor.

Dar când este cel mai bun moment pentru a-i iniția pe copii în acest tip de sarcini? Există o vârstă ideală pentru a le insufla copiilor noștri importanța ordinii și a curățeniei în casă? Care sunt sarcinile casnice cele mai potrivite pentru a începe?

Doi ani, vârsta la care trebuie să începem să-i învățăm pe copii să fie ordonați și curați în casă

Când vine vorba de a-i învăța pe copii să fie ordonați și curați acasă, nu putem spune că există o vârstă anume care să se aplice tuturor copiilor în mod egal, deoarece aceasta va depinde de dezvoltarea individuală a fiecărui copil și de abilitățile sale motorii și cognitive.

Cu toate acestea, în termeni generali, tindem să vorbim despre etapa cuprinsă între doi și trei ani ca fiind cea mai potrivită pentru a începe încorporarea copilului în anumite sarcini casnice.

Începând cu această vârstă, există o serie de circumstanțe care i-ar ajuta pe părinți să își introducă treptat copiii în chestiuni legate de menținerea ordinii și curățeniei în casă:

1. Le place să își imite părinții. De la vârsta de doi ani, copiii încep să manifeste un mare interes față de sarcinile pe care le facem noi, adulții. În acest fel, vor începe să-și imite părinții, iar jocul simbolic sau de rol va deveni foarte important în viața lor. Profitând de această fază a dezvoltării lor și invitându-i pe copii să participe la anumite treburi casnice, în funcție de vârsta lor, le va permite să dobândească autonomie și să interiorizeze treptat importanța ordinii și a curățeniei în casă.

2. Dezvoltarea motrică. Până la vârsta de doi ani, majoritatea copiilor au dobândit abilitățile motorii necesare pentru a îndeplini sarcini casnice simple, cum ar fi să pună jucăriile la loc în cutii sau coșuri, să arunce ceva la coșul de gunoi sau să șteargă masa cu o cârpă. Pe măsură ce cresc, părinții pot crește treptat sarcinile legate de ordine și curățenie, adaptându-le la abilitățile și dezvoltarea lor.

3. Le place să facă lucruri pentru ei înșiși. Între două și trei ani, copiii intră într-o etapă în care încep să dea dovadă de mai multă independență. Ei vor să facă totul pe cont propriu, nu acceptă cu ușurință ajutorul adulților și se simt bine când își exercită voința. Este recomandat și benefic pentru copii să profităm de această etapă importantă în dezvoltarea lor cognitivă și să nu le refuzăm posibilitatea de a ne ajuta acasă atunci când vor să facă acest lucru.

Dacă dorim să le insuflăm copiilor noștri importanța ordinii și a curățeniei în casă, acestea sunt unele dintre cele mai potrivite sarcini pentru copiii cu vârste cuprinse între doi și trei ani:

  • Depozitarea jucăriilor într-un coș sau într-o cutie.
  • Să ne ajute să facem patul, dându-ne pernele s(puțin mai târziu pot începe să își facă singuri patul).
  • Aruncați lucruri în coșul de gunoi și începeți să îi învățați cum să recicleze.
  • Să-și pregătească ghiozdanul pentru grădiniță sau școală.
  • Să își ducă hainele murdare la spălat și să le adune pe cele curate.

Sarcini care le încurajează autonomia în bucătărie, cum ar fi să pună și să strângă masa, să șteargă masa cu o cârpă sau să ne ajute să pregătim rețete foarte simple.

foto: shutterstock.com