Spitalele din România sunt pline de copii care se confruntă cu viroze respiratorii provocate de un virus puternic. Medicii spun că este cel mai puternic val de viroze din ultimii 10 ani. La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală ajung la urgențe aproximativ 400 de copii zilnic.
„Avem o problemă cu fetița, are 14 ani. Are o gastrită, am venit la urgențe de vreo 4 ore și nu sunt locuri pentru internare pentru o simplă analioză. Sunt multe cazuri de viroze”, a spus o mamă.
„Există un număr mare de pacienți, fie copii, fie adulți, care se prezintă cu manifestări de viroze respiratorii. Dacă nu vom trata la timp o infecție bacteriană, atunci aceasta va ajunge la complicații”, a spus Carmen Dorobăț, medic infecționist.
Doctorii spun că în acest sezon s-a răspândit un virus care afectează sistemul respirator. Primele simptome sunt durerile de gât, febra și nasul înfundat. Virusul poate provoca otite, bronşiolite și chiar pneumonii.
Cum se manifestă virusul. Care sunt primele simptome
Medicii spun că virusul se manifestă prin tuse, nas înfundat, durere în gât, iar simptomele se pot agrava dacă nu este aplicat la timp tratamentul.
Mai grav este însă că în această perioadă spitalele se confruntă și cu o criză de medicamente.
„Au dispărut și cele antitusive, cele expectorante pentru copii. Au dispărut analgezicele primele, anti inflamatoarele, antibioticele pentru copii, acum este o lipsă și de siropuri cu substanțe active fluidizante sau cele care sunt anti tusive calmante pentru copii”, a spus Beatrice Speteanu, farmacist.
Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, în această lună au dispărut din farmacii aproximativ 20 de tipuri de medicamente pentru adulți și copii. Producătorii spun că au dificultăți în ceea ce privește livrarea din cauza cererii foarte mari. La nivel național au fost raportate aproape 80.000 de infecții respiratorii.