Să NU îl iei pe NU în brațe! De câte ori NU am auzit asta în copilărie chiar noi, cei aflați la vârsta maturității! Existau chiar povești și pilde despre copii care “l-au luat pe NU în brațe”. 

Intenția, sigur, era și atunci, până la un punct, lăudabilă! În sensul că ideea era să NU ajungem acei copii care uită de DA, refuză orice, fug de oricine, își pun limite de câte ori pot. De multe ori însă, lucrurile nu erau clare, iar riscul era ca cei mici să se treazască în imposibilitatea de a refuza ceva, pentru că, NU e așa? NU e frumos să spui NU când un adult așteaptă să spui DA! NU!
 
Azi, când se știu mult mai multe despre ceea ce înseamnă pareting conștient, focusul e altul. NU e cazul să îl faci pe copil să NU spună NU niciodată, dar e cazul să îl faci să înțeleagă de ce spune NU! Și să înțelegi si tu!
 
 
 
De multe ori, NU-ul care te face să tresari ca părinte sau ca profesor e însoțit de cuvântul “NU…POT”! De la “nu pot să îmi leg șireturile singur” la “nu pot să învăt asta”, “nu pot să fac cealaltă” nu e decât un pas. În fața noastră, de adulți, copilul își strigă ceea ce crede el că e o limită! Foarte mulți adulți se enervează și nici nu vor să audă! Alții devin nerăbdători! 
 
Întrearea e: cum îi raspunzi eficient unui copil care spune “nu pot”?
 
Există două variante, ambele la fel de bune: NU poți….încă! sau “NU poți...acum”!
 
Andy Szekely, trainer și expert în dezvoltare personală cu experiență de peste 20 de ani, tată și autor de cărți motivaționale pentru adulți, dar și educaționale pentru copii, consideră că cea mai bună variantă de răspuns este

NU POT ÎNCĂ!

La fel, la cursurile de pedagogie predate în ultimii ani profesorilor, de pildă cursul CRED (Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți), cadrele didactice sunt învățate să recurgă la construcția:
 
“NU POȚI SĂ ÎMI RĂSPUZI ACUM, dar data viitoare sigur vei învăța și îmi vei spune definiția.”

Până la urmă, tot ce facem azi bine și chiar automat, într-o zi a vieții noastre a fost o mai mică sau mai mare provocare. 
 
FOTO: SHUTTERSTOCK