A sosit momentul în care copilul tău se desparte de primul dinte de lapte și au apărut întrebările. Fie că vrei ca Zâna Măseluță să îl viziteze fie că nu ești încântată de acest obicei, probabil va afla de la alți copii de „existența” ei, deci pregătește răspunsuri la posibilele nelămuriri ale micuțului tău.
Cine este Zâna Măseluță?
Este un personaj care vine de pe tărâmul magic al zânelor ca să îi învețe pe copii să aibă grijă de dinții lor. Cu ce scop vine ea de pe meleagurile fermecate? Să îi facă pe copii să uite de neplăcerile pierderii dinților de lapte. Zână vine noaptea și ia dințișorul pus sub pernă și lasă în schimbul lui o recompensă.
Dacă nu vrei să transformi magia în ceva legat de bani, creează propria vostră poveste. Zâna poate să îi lase alte cadouri, nu neapărat bani. Poți să îi spui că Zâna Măseluță vine doar la copiii care se spală pe dinți în fiecare zi, iar lucrul acesta îl va motiva pe cel mic să aibă mai multă grijă de dantura lui.
Cum îi recompensează Zâna Măseluță pe copii?
Zâna poate alege între variante diverse:
• o sumă de bani
• mesaje de la Zână, prin care aceasta îl felicită pe copil că are grijă de dinți sau, dimpotrivă, îi recomandă să se mai bine, asta în funcție de cât de conștiincios este cel mic cu periatul dinților
• o carte cu o poveste despre dințișori
• o periuță nouă
• o invitație la stomatolog, dacă urmează să faceți o vizită la specialist
• o gustare sănătoasă pentru dinți
• o jucărie
Și totuși, ce face Zâna Măseluță cu dinții copiilor?
Este o întrebare oarecum legitimă și probabil cel mic va vrea să lămurească această chestiune.
O varianta ar fi că zânuca transformă dinții în steluțe, pe care le putem vedea seara pe cer. Zâna poate să folosească dinții pe post de cărămizi la construcția castelului zânelor. Sau îi poate pisa pentru a face praf magic pentru toate celelalte zâne.
Dacă vrei să păstrezi dinții ca amintire există două variante. Cel mic poate pune dintele sub pernă, de unde Zâna îl ia în timpul somnului și după ce adoarme, părintele îl ia și îl depozitează într-o cutie specială de strâns dințișori de lapte. Există însă riscul ca cel mic să găsească cutia și să fie puțin derutat, iar părintele va fi nevoit să mintă.
Așa că puteți face alt joc: Zâna lasă un bilet în care îi spune că a găsit o metodă prin care extrage magia din dinți fără să mai fie nevoie să îi ia, iar copilul poate să îi păstreze.
Pentru “credibilitate” poți prăsăra pe pervaz praf de zâne... adică puțin sclipici.
Oricum alegi să spui această poveste, Zâna Măseluță este mijlocul perfect să îl obișnuiești pe copilul tău să aibă obiceiuri sănătoase de îngrijire a dinților.
Dacă va încerca să treacă peste periajul dinților, vei putea să îi spui că Zâna Măseluță știe tot ce face și nu îl va vizita dacă nu are grijă de dinții lui.
Foto: https://www.freepik.com/