Numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 în cazul copiilor a crescut mult în ultimele zile. Majoritatea copiilor fac forme asimptomatice sau ușoare, un număr restrâns face forme medii sau severe.

Simptomele frecvente ale Covid-19 în acest nou val sunt: "febra înaltă, durere în gat, tuse, răgușeală și manifestări digestive, de tipul vărsăturilor sau scaunelor modificate și inapetență.”

În cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii România, medicii pediatri au prezentat simptomele specifice ale infecției cu Sars-Cov-2 cu care copiii se prezintă la urgențe în valul 5 și recomandările pentru părinți.

Medicul Mihai Craiu atrage atenția că în cazul copiilor mici, Covid-19 poate debuta cu simptome digestive: „Aș semnala faptul ca la copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că poate să înceapă ca o gastroenterita acută, cei mai mulți au venit cu febra și vărsături, nu au venit cu boala respiratorie în prim plan."

Mihai Craiu, Medic Primar Pediatrie, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, sfătuiește părinții să se adreseze întâi medicului de familie, care cunoaște istoricul copilului, pentru că „formele cele mai ușoare, care au un pic de febră și muci în nas pot fi cu siguranță tratate și acasă, la copilul școlar și preșcolarul mare, nu sugari”.

„Plecăm de la două lucruri, vârsta copilului și starea copilului dinainte de îmbolnăvirea cu Covid. Dacă este un școlar anterior sănătos, cantitatea de emoții nu trebuie să fie așa mare.Dar dacă vorbim de copii mai mici, pentru că în general aceștia ajung internați. În acest moment secția care îngrijește copiii și părinții lor infectați la noi la insmc s-a umplut, este un etaj întreg de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susținută.”

Foto shutterstock.com