Cazurile de varicelă s-au înmulțit semnificativ în ultimele săptămâni. După ce s-a renunțat la măsurile anti-COVID, cum ar fi purtarea măştii şi izolarea, și vărsatul de vânt a reînceput să apară. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna şi primăvara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri.
Varicela este boală infecţioasă, extrem de contagioasă determinată de virusul varicelozoster(VVZ) şi caracterizată clinic printr-o erupţie veziculară, care apare în valuri eruptive succesive. Medicii atrag atenția că vaccinarea reprezintă cea mai bună metodă de protejare.
Pediatrul Mihai Craiu informează, într-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, despre complicațiile grave ale cestei boli extrem de contagioase.
"Zeci de mesaje de la părinți arată că aceștia se confruntă (cum era de așteptat primăvara) cu o boală foarte sâcâitoare, apărută recent la copiii lor - varicela.
Pe lângă spaima estetică (toți am văzut copii sau adulți cu semne de "vărsat de vânt" pe față), puțini cunosc complicațiile grave ale unei boli extrem de contagioase.
Dacă ne uităm la imaginea referitoare la incidența raportată oficial în România (de către CNSCBT) vom vedea că, anterior pantemiei, suntem relativ constanți... undeva la 200 cazuri la 100.000 populație. De peste 10 ani. Iar dacă privim graficul acestui studiu din China observăm niște coloane de aproximativ 5 ori mai mici, într-o provincie cu o populație de 4 ori mai mare decât a României...
Ce trebuie să știe toți părinții despre varicelă?
Două lucruri ar trebui să știe toți părinții despre această boală extrem de contagioasă:
- Poate fi prevenită prin vaccinare, așa cum precizează atât autoritățile românești cât și ECDC. Două doze, incepând cu 11 luni, cel mai rapid.
Ce medicamente sunt de evitat
- Pacientul cu varicelă, având un risc mare de complicații severe, poate fi tratat cu antivirale sau imunoglobuline specifice VZIG. Iar aceste antivirale sunt Aciclovir, Valaciclovir. Nu se recomandă tratamentul cu antibiotice sau isoprinosine.
Și nici cu aspirina (poate apărea o complicație mortală - sindromul Reye -) sau ibuprofen DUPĂ ce a apărut erupția cu vezicule și pustule.
Ce este varicela?
Varicela, cunoscută și sub denumirea de „vărsat de vânt”, este o boală infecto-contagioasă produsă de un virus puțin rezistent biologic. Acesta se găsește în secrețiile nazo-faringiene ale persoanelor infectate, în sânge, în veziculele și pustulele epidermice.
Virusul varicelo-zosterian (VZV) este agentul etiologic a două boli caracterizate prin leziuni cutanate (vezicule și pustule): varicela în cadrul infecţiei primare şi herpes zoster în cazul reactivării infecţiei.
Varicela este o viroză eruptivă a copilăriei, extrem de contagioasă, ce survine sezonier şi în epidemii.
Transmitere varicelă
Calea de transmitere este aeriană, prin intermediul picăturilor Flügge eliminate prin vorbire, strănut sau tuse, de către persoanele contaminate. Agentul patogen pătrunde în sânge pe cale respiratorie și se localizează apoi la nivelul tegumentelor, unde produce leziuni caracteristice. Persoanele afectate (în special copii) reprezintă sursa de infecţie în perioada de incubaţie (10 – 21 zile) şi în primele zile de boală. Leziunile cutanate pe cale de vindecare (crustele) permit rareori izolarea virusului.
Semne varicelă
Varicela se caracterizează printr-o erupție cutanată pruriginoasă, maculo-papulară, veziculară, care evoluează cu apariția de cruste uscate neinfecțioase, de-a lungul unei perioade de 3 – 7 zile.
Varicela: complicații și tratament
Cele mai frecvente complicații ale varicelei sunt:
La copii: infecții bacteriene ale pielii și țesuturilor moi;
La adulți: pneumonie.
Complicațiile severe cauzate de virus includ ataxia cerebeloasă, encefalita, pneumonia virală și afecțiunile hemoragice. Alte complicații severe sunt cauzate de suprainfectarea bacteriană masivă și includ: septicemie, sindromul de șoc toxic, fasceita necrozantă, osteomielita, pneumonia bacteriană, artrită septică.
Tratamentul și izolarea se fac la domiciliu, pentru formele ușoare de boală. Se recomandă repaus la pat, igienă, aplicarea unor pudre mentolate, pentru calmarea pruritului și antitermice pentru scăderea febrei. Atunci când leziunile cutanate se suprainfectează, se recomandă antibioterapia, sub supravegherea medicului.
Cu toate că varicela este o boală uşoară a copilăriei, există copii care dezvoltă forme grave, cu complicaţii ce pot fi fatale sau pot cauza dizabilităţi permanente. Vaccinul elimină riscul complicaţiilor provocate de boala vărsat de vânt şi împiedică infectarea altor copii din comunitate.