Primii dinți la copii apar de obicei la 4-6  luni, aceștia fiind primii dinți de lapte. Cei 20 de dinți de lapte apar până la vârsta de 3 ani și este foarte important să menținem sănătatea acestora. Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont, ne spune cum ar trebui să îngrijim dințișorii bebelușului.

Vârsta de erupție poate fi modificată. Atunci când primii dințișori apar înainte de 4 luni se numește erupție precoce, iar dacă apar după 1 an se numește erupție întârziată.

 

Foto: Dr. Denisa Zaharia

Cum trebuie să îngrijim primii dinți apăruți?

Cariile neglijate la nivelul dinților de lapte duc la probleme ce afectează următoarea dentiție, adică dinții permanenți, astfel apare nevoia stomatologiei pentru copii, stomatologia pediatrică.

Pentru a preveni cariile,  vă recomandăm să începeți periajul dinților copiilor dumneavoastră imediat după apariția primului dințisor. De la vârsta de 5-6 luni vă recomandăm să inițiați educația de sănătate orală  și să vă învățați copilul să se spele pe dinți de 2 ori pe zi.

Copii vor fi educați spre o igiena dentară corectă formandu-și obiceiuri sănătoase.

*Părintele este cel care trebuie să spele copilul pe dinți la început , până la 2-3 ani și apoi trebuie să îl spravegeze până la 6 ani.

*este indicat să utilizăm o pastă de dinți cu fluor adaptată vârstei , care se aplică pe periuță cât un bob de mazăre

*periuța trebuie să aibă peri moi și  se aplică pe suprafețele interioare ale dinților de la gingie spre vârful dintelui și apoi pe suprafețele exterioare

Ce manifestări apar la erupția dinților?

Erupția dinților produce sensibiliate la nivelul gingiilor sugarului, acestea devin mai roșii, inflamate și iritate. Pentru calmare este indicat să ii oferim copilului un dispozitiv special din farmacii  sub formă de inel, menținut înainte la congelator, precum și masaj cu gel calmant special pentru erupția dinților. Rareori erupția se însoțește de dureri mai intense și chiar creșterea temperaturii (aceasta nu trebuie să depășească însă 38 grade ). Este indicat să luați legătură cu medicul pediatru pentru a elimina o altă cauză a manifestărilor și pentru a vă recomanda un medicament pentru durere și inflamație dacă este cazul.

Ce este caria de biberon?

O atenție deosebită trebuie să avem pentru o formă precoce a cariei, caria de biberon. Este o formă severă, apare în perioada 10-20 luni ale bebelusui și afectează toți dinții. Pentru a preveni acest lucru este important ca după periajul dentar efectuat seara înainte de culcare, copilul nu trebuie să mai mănânce sau să mai bea nimic în afară de apa. Este contraindicat consumul de lapte sau de ceai îndulcit peste noapte.