A trecut un an de la debutul pandemiei, iar această perioadă a fost un haos pentru toată lumea. În cazul copiilor, școlile s-au închis, apoi s-au deschis din nou, părinții au lucrat mai mult de acasă, regulile au fost mai relaxate, s-a mărit timpul petrecut în fața ecranelor și a scăzut cel petrecut afară făcând sport.

Restricțiile specifice măsurilor de siguranță împotriva îmbolnăvirii cu virusul COVID 19 au impus închidereaa parcurilor, a locurilor de joacă, a cluburilor sportive, iar lucrul acesta a dus la imposibilitatea efectuării activităților fizice recomandate copiilor.

Asociația KinetoBebe a vrut să vadă modul în care copiii au reușit să facă mișcare în pandemie.

Rezultatele sunt îngrijorătoare, iar efectele sunt deja vizibile în dezvoltarea copiilor.

În perioada pandemiei doar 26.8% dintre copii au ieșit din casă zilnic la plimbare, iar cele mai multe activități fizice au fost mersul în parc cu bicicleta sau rolele sau joaca în curte.

Copilul tău merge fizic la școală? De ce trebuie să poarte mască și la ora de sport

68,7% dintre părinți au observat modificări de postură, de comportament sau de greutate la copiii lor și 50,4% dintre ei iau în considerare vizită la un specialist pentru a diminua aceste efecte.

Peste 30% dintre copii au modificări de comportament și 27,7% dintre ei au modificări de greutate, ca urmare a sedentarismului și a lipsei de mișcare din perioada pandemiei.
 
Din sondaj reiese că părinții se bazează cel mai mult pe bunici în activitate fizică a copiilor, procentul celor care simt că pot apela la sprijinul și recomandarea specialiștilor (medic de familie, kinetoterapeut, psiholog, antrenor, cadre didactice din grădiniță sau școală) este redus.

“Noi am văzut de luni de zile în cabinete copii cu modificări mari în postură, cu întârzieri în dezvoltare din cauza lipsei de mișcare, dar pentru a trage un semnal de alarmă cât mai corect am lansat un sondaj online. Pentru că efectele negative sunt deja mari încurajăm politicile publice pentru reducerea sedentarismului în rândul copiilor și ne propunem să ajutăm părinții cât putem de mult să conștientizeze legătură dintre lipsa de mișcare și starea psiho-emoțională a copiilor, a dezvoltării lor sănătoase.” spune Raluca Chișu, fondatoarea Asociației KinetoBebe.

Conform studiului doar 51,2% dintre copii au avut parte de joacă în aer liber în perioada pandemiei, iar peste 30% dintre părinți au spus că nu au mai putut păstra rutina activităților fizice în familie.

“Este suficient ca un copil să adopte o poziție asimetrică (incorectă) pentru o perioadă de 6 săptămâni până la 3 luni astfel încât engrama lui motorie să o recunoască ca o poziție normală. De aceea nu e suficient doar să-i spunem copilului să stea drept, el are nevoie de activitate fizică pentru ca musculatura lui să mențină un aliniament postural corect.” spune Iulian Nicolae, coordonatorul departamentului de Kinetoterapie al Asociației KinetoBebe.

Schimbările în rutina activităților fizice în familie și comportamentul sedentar datorate efectelor perioadei pandemice Covid 19 pot să devină permanente și să aibă efect îndelungat asupra stării de sănătate a copiilor, avertizează specialiștii.
Reducerea activității fizice, duce la modificări de postură și diagnostice ortopedice, la apariția bolilor cardiovasculare, la creșterea riscului de diabet, depresii și diferite dependențe.

Studiul Asociației KinetoBebe a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 745 de părinți cu copii cu vârsta între 1 și 12 ani, de pe tot teritoriul României, din mediul rural și urban și poate fi găsit aici.

Foto articol: https://www.freepik.com/