Suptul degetelui sau al suzetei este o problemă? Când trebuie întrerupt? Medicul ortodont Denisa Zaharia ne spune cum ar trebuie să procedăm pentru ca cel mic să nu aibă probleme dentare pe viitor.

 

“Reflexul suptului este normal și sănătos pentru copii, însă acesta nu trebuie să se prelungrasca după vârsta de 1,5-2 ani. Dacă acesta continuă și devine important ca timp și intensitate, poate influența negativ dezvoltarea maxilarelor și erupția dinților, putând favoriza apariția anomaliilor dento-maxilare”, spune medicul ortodont Denisa Zaharia.

Copilul trebuie dezobișnuit prin încurajare, nu trebuie certat, el trebuie lăudat atunci când nu suge degetul sau nu utilizează suzeta. 

Ne putem ajuta de aplicarea unor soluții cu gust amar pentru descurajare, întrebați medicul stomatolog pentru a vă indica varianta optimă în cazul copilului dumneavostra.

Când recomandam prima vizită la stomatolog? 

“Este important să-i familiarizați pe cei mici cu vizite periodice la medicul stomatolog.  Prin monitorizarea continuă a creșterii și dezvoltării dinților, medicii pot anticipa eventualele probleme dentare la copii, intervenind la timp pentru rezolvarea acestora”, spune dr. Denisa Zaharia.

Ce tratamente se efectuează la primii dinți de lapte?

Periajul zilnic efectuat acasă trebuie completat cu tratamente specifice copiilor în cabinetul stomatologic: 

*însușirea unei tehnici corecte de periaj 

* igienizară profesională în cabinet 

*aplicarea de geluri concentrate cu fluor la 6 luni 

*sigilarea șanțurilor dentare- este o metoda de prevenție eficientă, care împiedică apariția cariilor. În șanțuri se aplică un material compozit, fără anestezie și fără durere, într-o singură ședință se pot efectua sigilări pe mai mulți dinți, atât la dinții de lapte cât și la cei permanenți.