În săptămâna 23 de sarcină sau la 21 de săptămâni de la concepție, apar mișcările rapide ale ochilor. 

La nivelul limbii se dezvoltă papilele gustative, iar vestea cea mai bună este că auzul este și el complet funcțional, deci bebelușul te poate auzi, deși se va întâmpla ușor distorsionat. 

Datorită faptului că se obișnuiește încă din burtică cu zgomotul produs de stomacul tău sau de bătăile inimii, trebuie să-ți spunem că atunci când se va naște, acesta nu va fi deloc deranjat de zgomotele puternice precum lătratul câinilor sau zgomotul produs de aspirator. 

Este o perioadă bună să începi să-i pui muzică micuțului tău. 

Tot în această perioadă, se vor dezvolta amprentele degetelor de la mâini și de la picioare. În cazul în care ai fetiță, trebuie să îți spunem că în această săptămâna uterul și ovarele sunt dezvoltate complet. 

Copilul este de mărimea unui mango mare acum, având 28.9 cm și cântărind aproape 500 grame. Cu îngrijire medicală specializată într-o secție de terapie intensivă neonatala, copiii care sunt născuți în această săptămâna de sarcină pot supraviețui.

În ceea ce te privește pe tine, în această etapă a sarcinii, probabil că ai acumulat deja 6-7 kilograme, iar burtica este din ce în ce mai proeminentă. 

Modificările hormonale pot încetini fluxul de urină, iar uterul poate comprima acum ureterele sau vezica urinară, ambii factori ducând adesea la apariția infecțiilor la nivelul vezicii urinare sau rinichilor. Dacă ai senzație de arsură când urinezi, febră, durere abdominală sau durere de spate, nu ezita să contactezi medicul care îți supraveghează sarcina. Netratată, infecția urinară crește riscul de complicații în sarcină.

Ca să eviți o posibilă infecție urinară, este recomandat să bei apă multă, după ce urinezi să te ștergi din față în spate, să urinezi înainte și după ce ai avut contact sexual, să eviți pantalonii prea strâmți și să folosești mereu lenjerie din bumbac. 

De reținut: Este bine să încerci să finalizezi cât mai repede documentele pentru concediul de maternitate, cere cât mai multe informații despre drepturile femeilor gravide la locul de muncă, dar interesează-te și despre concediul de maternitate și ce se întâmplă în cazul în care ai nevoie de repaus la pat, sau în caz de naștere prematură ori alte complicații ale sarcinii.