Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut noi propuneri în ceea ce priveşte structura viitorului an şcolar 2022-2023. Oficialul a declarat că se ia în calcul revenirea la trimestre şi scurtarea vacanţei de vară. Astfel, elevii ar urma să aibă 5 vacanţe şi să revină la cursuri pe 5 septembrie anul viitor. 

Ministrul a declarat că toate acestea sunt nişte propuneri, nu o certitudine şi că o decizie asupra structurii viitorului an şcolar se va lua după o consultare cu profesorii, elevii şi părinţii. 

"Este vorba de o posibilă propunere pe care Ministerul Educaţiei o susţine. O structură de an şcolar va putea veni doar după consultarea cu cei interesaţi - în primul rînd elevi, profesori şi părinţi.", a spus Sorin Cîmpeanu. 

Ministrul Educaţiei a explicat de ce ar fi necesară o revenire la trimestre, motivând faptul că o astfel de structură ar putea ajuta la o mai bună organizare a vacanţelor elevilor, dar şi o mai bună structurare a materiei. 

"Împărţirea pe trimestre este o poziţionare naturală inclusiv din perspectiva vacanţelor intertrimestriale. Am putea avea o vacanţă de 17 zile în perioada sărbătorilor de iarnă, care separă primul trimestru de cel de-al doilea şi o altă vacanţă de 12 zile, în perioada sărbătorilor Pascale, care să cuprindă care să cuprindă şi sărbătorile ortodoxe şi pe cele catolice. 

Împărţirea pe trimestre permite o mai bună organizare a materiei, dar şi o evaluare formativă şi sumativă mai coerentă. Este important să însoţim această schimbare de formă (de structură de an şcolar) de schimbări de conţinut din perspectiva evaluărilor.

În al treilea rând, cele trei trimeste sunt împărţite de fapt în unităţi de învăţare, de 6-7-8 săptămâni în care putem intercala vacanţe. De exemplu, în luna octombrie se poate intercala la final o vacanţă de o săptămână pentru toţi elevii, nu numai pentru cei din învăţământul primar, ci şi gimnazial şi liceal. De asemenea, luăm în considerare şi o vacanţă de o săptămână în luna februarie.", a explicat ministrul Educaţiei.   

Sursa foto: shutterstock.com