Odată ce apare febra sau răceala la copii, majoritatea părinților le administrează imediat micuților antitermice sau siropuri pentru răceală. Cu toate acestea, medicii pediatri atrag atenția că unele medicamente, aparent inofensive, pot provoca intoxicații la copiii mici. 

Medicul pediatru Nerea Sarrión a explicat că "intoxicația este expunerea (prin ingestie, contact sau inhalare) la una sau mai multe substanțe care pot provoca leziuni ale organismului.

"Medicamentele precum paracetamolul sau siropurile anti-tuse sunt grupul cel mai frecvent implicat în intoxicațiile la copii", spune Dr. Sarrión. 

AEP subliniază că alte medicamente frecvent implicate sunt, de asemenea, cele utilizate pentru tratarea anxietății sau a problemelor de somn la adulți (în special benzodiazepine).

Pe lângă medicamentele eliberate fără prescripție medicală, suplimentele alimentare, unguentele sau cremele și produsele pe bază de plante pot fi, de asemenea, toxice:

 "În ultimii ani s-a înregistrat o creștere notabilă a numărului de consultații pentru copiii care primesc în mod repetat doze excesive de vitamina D", spun cei de la AEP.

După medicamente, produsele de uz casnic sunt a doua cea mai frecventă cauză de intoxicații în rândul copiilor.

Măsuri preventive

Multe intoxicații pot fi evitate prin măsuri simple în casa în care locuiește copilul și în casele pe care copilul le vizitează în mod regulat, în special cele ale bunicilor. În acestea din urmă, există de obicei mai multe și mai multe medicamente periculoase (pentru tensiune arterială, inimă, somn etc.).

În acest sens, Dr. Nerea Sarrión sfătuiește să se urmeze următoarele indicații:

  • Nu luați medicamente în fața copiilor.
  • Țineți-le la distanță, nu sub chiuvetă!
  • Verificați ca acestea să aibă un sistem de închidere de siguranță.
  • Păstrați-le în recipientul original. Evitați să reumpleți recipientele de băuturi sau alimente cu produse de curățare.
  • Verificați prospectul, asigurați-vă că doza este corectă înainte de utilizare și notați timpul de utilizare.
  • Aruncați medicamentele rămase.

AEP recomandă, de asemenea, următoarele:

  • Educați copiii cu privire la pericolele pe care le implică administrarea de medicamente, instruindu-i că trebuie să facă acest lucru doar dacă un adult le dă medicamentele.
  • Nu administrați medicamente pe întuneric.
  • Nu administrați medicamente copiilor spunându-le că sunt dulciuri sau alte denumiri atrăgătoare, deoarece acest lucru îi poate încuraja să le ia singuri, dacă le sunt la îndemână.
foto: shutterstock.com