Tenisul este unul dintre cele mai urmărite și practicate sporturi din întreaga lume, iar în fiecare zi sunt mulți copii care vor să pășească pe urmele unor mari jucători precum Novak Djokovic, Roger Federer sau, mai aproape de noi, Simona Halep.
Ne dorim cu toții ca micuții noștri să ducă o viață sănătoasă și știm că lecțiile învățate în sport pot fi aplicate oricând de-a lungul vieții. Așa că ne-am întrebat care este cea mai bună vârstă pentru ca un copil să înceapă să practice tenisul.
Cristi Bănică, antrenor coordonator Tenis 10 la Centrul Național de Tenis București, ne-a oferit răspunsuri la întrebări.
Care sunt beneficiile tenisului în dezvoltarea unui copil?
Beneficiile tenisului în dezvoltarea unui copil sunt multiple și îndreptate în mai multe direcții, începând cu dezvoltarea fizică, motrică, intelectuală, dar și socială. În cadrul Asociației “My Wishes” încercăm să le oferim sportivilor de performanță un sprijin atât din punct de vedere tehnic, cât și pentru dezvoltarea lor fizică și psihologică, sfaturi legate de nutriția lor și un ajutor financiar pentru participarea la turneele internaționale.
Am văzut pe teren copii atât de mici, încât racheta de tenis era mai mare decât ei. De la ce vârstă este, de fapt, recomandat tenisul?
Eu recomand începerea tenisul de la o vârstă cât mai mică. Cei mai tineri elevi ai mei au început la 2 ani și 10 luni să joace tenis, mai mult ca o joacă. Încet încet s-au obișnuit cu rachetele, cu mingile, cu terenul și au deprins mișcările de bază ale acestui sport atât de îndrăgit.
Există frica unor părinți că în tenisul se folosește mai mult o parte a corpului și de aici o posibilă dezvoltare nearmonioasă a corpului. Cât adevăr este în aceste afirmații?
Eu sunt în lumea tenisului de 38 de ani și nu am văzut jucători de tenis diformi sau cu dizabilități motorii cauzate de practicarea acestui sport. Aș zice că este o caracteristică a poporului român de a vedea o mică problemă în orice și de a pierde din vedere multiplele avantaje. Dacă ne uităm la sportivii de înaltă performanță, atât fete cât și băieți, observăm ce corpuri sculptate au și ce armonie este în mișcările lor pe teren.
Tenisul este un sport scump când vorbim despre copii?
Tenisul nu este un sport scump pentru copiii până în 14 ani. Exista foarte multe cluburi care oferă cursuri de inițiere și minitenis la prețuri foarte avantajoase. Costurile încep să crească în momentul în care sportivii aleg să meargă pe drumul performanței, iar participarea la turnee necesită deplasarea în alte orașe sau țări.
Mișcările repetitive pot cauza presiuni asupra articulațiilor și mușchilor. Este cazul la copiii mici?
În ultimii ani toate materialele folosite în tenis au fost adaptate pentru fiecare vârstă în parte. Atât rachetele cât și mingile folosite sunt extrem de ușoare, iar bucuria și satisfacția copiilor de a juca este mult mai mare.
Durerile articulare sau musculare pot să apară la vârste mai mari din cauza unei tehnici de lovire deficitare, suprasolicitare, lipsa unei alimentații corespunzătoare, o igienă precară, cauze fiziologice sau alte cauze genetice.
Cât sunt dispuși copiii de astăzi să muncească pentru a deveni campioni și câți cedează când dau greu?
Astăzi este din ce în ce mai greu să găsești copii care să vrea să facă sport și dintre aceștia și mai puțini care să își dorească să facă performanță. Copiii sunt mai atrași de mediul online decât să alerge în aer liber.
Iar în cazul unui sport, antrenamentele presupun disciplină și rutină, iar copiii trebuie să fie dispuși la efort pe termen lung.
Este nevoie, de asemenea, și de implicarea familiei. Dar cine mai are timp în zilele noastre de dus copiii la antrenamente sau la competiții?
În ceea ce privește partea materială, la tenis ajung adesea copii care provin din familii care își permit să finanțeze activitatea sportivă a copiilor. Mulți dintre acești copii au fost obișnuiți să primească totul fără mare efort și nu sunt dispuși să muncească pentru a obține rezultate. Dar tenis fără muncă nu se poate.
Din fericire există și copii determinați să muncească pentru a atinge performanța. Avem în echipă My Wishes câțiva mici campioni care visează să ajungă următorii mari jucători de tenis ai României și pe care noi încercăm să-i ajutăm.
Beneficiile tenisului sunt numeroase pentru copii:
- învață pe teren responsabilitatea, pentru că în tenis nu au pe cine să dea vina atunci când greșesc.
- își dezvoltă coordonarea membrele și coordonarea mână-privire.
- își dezvoltă capacitatea de a lua decizii rapid, în tenis fiecare lovitură este o decizie.
- își cresc disciplina, consecvența în antrenamente îi aduce mai aproape de victorie.
- își îmbunătățesc atenția și concentrarea.
- învață ce înseamnă fair-play-ul.
- își cresc încrederea în sine.
La vârste mici obiectivul sportului ar trebui să fie ca cel mic să se distreze și să înceapă să socializeze în afara mediului familial.
Foto articol: https://www.freepik.com/
Vezi și un interviu cu Horia Tecău