Privitul la desene animate este o activitate care îi liniștește pe copii, iar mamele pot să le dea mâncarea, pe care altfel o refuză, pot face ordine sau curățenie, pot să vorbească la telefon, să gătească sau pur și simplu… să respire.

Însă într-un articol publicat în revista medicală “Acta Pediatrica”, pe care îl găsiți aici, prof. Dimitri Christakis, medic pediatru la Seattle Children Research Institute spune că micuții nu ar trebui să aibă acces la televizor până la vârsta de doi ani, dar ideal ar fi până la 3 ani. 

Ultima perioadă a mai relaxat regulile chiar și pentru cele mai drastice familii. De când suntem nevoiți să petrecem cu toții mai mult timp pe acasă, copiii rămân în fața tabletelor, televizoarelor și telefoanelor mai mult de obicei.

Așa că am alcătuit o listă de desene animate din care copiii să și învețe ceva, dacă tot petrec timp pe diferite dispozitive.

Babyriki

Babyriki sunt 5 personaje simpatice, fiecare având o personalitate distinctă. Milu – o oiță, Pandi – un ursuleț panda, Grohi – un puceluș, Țopa – un iepuraș și Ariciul – un arici, evident. 

Cu ajutorul lor copii învață culorile, numerele, fructe și legume, dar și despre sentimente, reguli de circulație, siguranță în casă și afară, folositul oliței, sănătate și mâncare sănătoasă. 

Sunt 146 de episoade, deci subiectele sunt foarte diverse.

Sursa: captură video

Fixiki

Fixiki sunt pentru copii puțin mai mari și pasionați de tehnică și explică lucruri mai practice.

Personajele principale sunt niște creaturi minuscule și magice, care se hrănesc cu energia din aparate și repară toate dispozitivele care se strică în casa unde locuiesc. Cei doi copii fixiki, Nolik și Simka, sunt descoperiți de băiețelul adevărat din apartament, micul Tom. 

Între ei se leagă o prietenie și împreună descoperă cum funcționează obiectele: camera foto, cuptorul, mașina de spălat, ceasul, cablurile, soneria sau oglinda. Părinții micului Tom nu știu de existența familiei de mici meșteri pentru că aceștia se transformă în șuruburi când apare cineva necunoscut. 

În fiecare vineri apare un nou episod, o nouă o călătorie în care copiii află lucruri noi și interesante.

Sursa: captură video

Doctorița Plușica

Doctorița Plușica este o fetiță simpatică, care vorbește cu jucăriile ei și este pasionată de “tratarea” lor. Personajul a fost creat de o irlandeză, Chris Nee, care povestește că în copilărie chiar vorbea cu jucăriile sale. Când a devenit adult, a început să scrie cărți pentru copii și până la desene animate nu a fost decât un pas. 

Plușica primește un stetoscop magic de la bunica ei și poate să se converseze cu toate jucăriile. Împreună cu dragonul Dragonel, omul de zăpadă Zăpi, bufnița asistentă Hallie și Oița trece printr-o mulțime de aventuri și află de ce ne rănim, de ce este bine să bem apă, de ce trebuie să dormim sau să mâncăm cu gura închisă.

În fiecare episod apar prieteni care au nevoie de ajutor, iar doctorița Plușica îi tratează pe fiecare cu multă grijă. 

Sursa: captură video

Tina și Tony

Tina este o elefănțică, iar Tony este un hipototam și împreună sunt în căutarea unor aventuri noi. 

În fiecare episod personajele inventează un nou joc, își lasă imaginația să zburde și descoperă situații similare cu cele ale copiilor preșcolari din viața reală.

Copii află împreună cu cei doi prieteni despre microbi, despre curățenie, prietenie, despre cum ne ajută medicamentele, de ce este necesar somnul sau de ce ne este bine să nu mințim. 

Sursa: captură video

Nouki și prietenii săi

Nouky, ursul, Paco, măgărușul și Lola, văcuța, sunt trei prieteni care trăiesc în casa colorată a lui Nouky. Nouky, Paco și Lola și-au propus să descopere secretele lumii din jurul lor.

Fiecare episod promite o aventură diferită, care îi învață pe copii despre lucrurile viața de zi cu zi, într-un mod drăguț și colorat. Descoperă pictura, muzica, dar și visele sau gusturile.

Sursa: captură video

Adibou – aventuri în corpul uman

Pe planeta Celesta, curiosul mic Adibou are tot felul de întrebări despre cum funcționează  corpul uman. Prietenul său, Robitoc are răspunsuri la toate aceste întrebări și îl invită să viziteze corpul uman din interior, la bordul navei sale miniaturale.

Fiecare episod răspunde la nelămuririre celor mici legate de propriul corp și modul în care lucrează această “uzină” miraculoasă! De ce mirosim, de ce ni se înfundă urechile, de ce plângem, de ce trebuie să ne spălăm sau de ce crește părul sunt doar câteva dintre temele călătoriilor lui Adibou prin interiorul corpului uman.

Sursa: captură video

Aceste desene animate sunt utile și cei mici pot învăța într-un mod plăcut lucruri despre lumea înconjurătoare, însă cel mai bine este ca atunci când copilul se uită la desene animate să fiți lângă el și să îi explicați animațiile. Va înțelege astfel mult mai  ușor ceea ce vede. 

Totuși imaginația copiilor nu este stimulată de desene animate și  cea mai bună pentru dezvoltarea copiilor, conform studiilor, este interacțiunea cu părinții. Părintele este întotdeauna cea mai bună jucărie pentru copil!