Se termină iubirea în relații? Știința a demonstrat că da. Fiecare cuplu este diferit, dar dragostea are adesea o dată de expirare, iar noile studii au arătat ca dragostea durează patru ani. 

Această regulă nu se aplică neapărat altor tipuri de dragoste în care nu există un sentiment romantic, cum ar fi dragostea pentru familie, un animal de companie sau un prieten. José Antonio Hinojosa, profesor de psihologie experimentală și procese cognitive la Universitatea Complutense din Madrid, a împărtășit motivele care stau la baza acestei reguli.

Un studiu anterior, realizat de antropologul biolog Helen Fisher, a investigat relațiile amoroase urmărite de alte animale mamifere. Lucrarea a fost publicată în The Journal of NIH Research în urmă cu aproape trei decenii.

Potrivit publicației, homininii timpurii au evoluat "un mecanism chimic conceput pentru a iniția o relație și a menține legătura de pereche în timpul copilăriei unui singur pui altricial, pe o perioadă de patru ani".

Relația dintre părinți se reducea atunci la protejarea supraviețuirii copilului. Evoluția însăși a fost cea care a adaptat în cele din urmă acest comportament la ceea ce este astăzi. Monogamia a fost favorizată de-a lungul timpului până în punctul în care s-a impus ca fiind cea mai acceptată stare în societate.

Această teorie a fost susținută de Hinojosa. Studiile au arătat că oamenii sunt monogamiști succesivi, persoane care își schimbă partenerii la fiecare câțiva ani, perioadă care coincide cu creșterea copiilor. Dar nu doar biologia contează.

Atunci când o persoană se îndrăgostește, se activează părțile corpului responsabile de controlul emoțiilor (talamusul, amigdala, hipotalamusul, hipocampul etc.), potrivit profesorului Georgina Montemayor, de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic, a declarat pentru 20Minutos.

În primii ani, acești hormoni joacă un rol fundamental, dar cu timpul secreția lor scade. Motivul pentru care cuplurile durează mai mult timp are legătură cu angajamentul de a menține o relație stabilă, chiar dacă pasiunea nu mai este atât de prezentă.