Comentariile răutăcioase sunt una dintre molimele vremurilor în care trăim, pentru că uneori pot face oamenilor mai mult rău decât o boală severă. Puțini reușesc să găsească forța psihică să treacă peste ele și să ducă o viață normală, însă o tânără de 28 de ani care a primit porecla „Chewbacca” din cauza pilozității sale excesive este dovada vie a faptului că se poate!

Samantha Allen trăiește în Oklahoma (SUA) și suferă de o afecțiune care a transformat-o de multe ori în ținta unor remarci nepotrivite și dureroase. Încă de mică a fost batjocorită de colegi, cunoscuți și necunoscuți și multă vreme s-a chinuit să își ascundă cât mai bine problemele, însă fără prea mare succes.

Diagnosticată cu Sindromul ovarelor polichistice (SOP), Samantha a avut toată viața probleme și complexe din cauza părului în exces, care creștea pe tot corpul. Hirsutismul, o consecință a dereglărilor hormonale ce însoțesc SOP, i-a adus porecla de „Chewbacca” din partea răuvoitorilor, după un personaj din Star Wars. Multă vreme a suferit din cauza cuvintelor batjocoritoare care se spuneau la adresa ei. La vârsta de 8 ani, când psihicul oricui este fragil, iar remarcile răutăcioase lasă urme adânci, s-a ras prima oară pe picioare, sperând că astfel va scăpa de batjocură; dar totul avea să devină mult mai rău.

Oamenii făceau glume nepotrivite și pe seama greutății sale sau o numeau femeia-bărbat, fie că o cunoșteau, fie că nu. Toți erau preocupați să o ironizeze, dar nimeni nu s-a gândit o clipă la suferința pe care o avea, în condițiile în care Sindromul ovarelor polichistice are ca efecte pilozitatea excesivă, luarea în greutate, căderea părului de pe cap și acnee uneori foarte severă.

Dacă de părul de pe picioare reușea să scape destul de ușor, marea lovitură a fost când, la 11 ani, a început să aibă tot mai mult păr pe față. Aspectul ei neobișnuit pentru o fată a transformat-o într-o țintă a bullying-ului în forma sa cea mai crudă; era batjocorită de colegi, dar chiar și de membrii propriei familii. Pe lângă problemele cu părul în exces, ea a început să se și îngrașe foarte mult și foarte repede, cu toate că era o persoană activă, care obișnuia să facă sport.

A ajuns la un pas de moarte, doar pentru a învăța să renască

Din cauza traumelor provocate de comentariile nepotrivite, Samantha a început să lupte cu kilogramele, însă fără succes. Când a ajuns la spital, în pragul unui colaps al organelor, avea 25 de ani și atunci a realizat că trebuie să aibă mai multă grijă de ea, decât de ce spun alții.

„Mă simțeam de parcă aș fi putut leșina la fiecare pas, eram foarte slăbită. Abia atunci m-am trezit”, povestește Samantha.

Pentru că nicio cură de slăbire, combinată cu mult sport, nu o ajuta să piardă din greutate, tânăra  a apelat la o operație de micșorare a stomacului; cum rezultatele nu s-au lăsat prea mult așteptate, acum Samantha se simte mult mai bine. Are atât de multă încredere în ea, încât a renunțat la lupta cu părul în exces de pe corp și a ales să îl transforme într-un manifest de care au nevoie toate femeile care trec prin același lucru. Un manifest care este un răspuns pentru fiecare om care a batjocorit-o în această viață și pentru cei care încă o mai batjocoresc.

După ce a ajuns în cel mai jos punct al vieții sale, a învățat să se iubească pe sine și să se concentreze pe lucrurile și experiențele pozitive. Acum le ajută pe alte femei cu SOP, care îi povestesc propriile experiențe și pe care le strânge în jurul său ca o comunitate. „Faptul că îmi văd pozele și îmi află povestea le ajută și pe ele, în călătoria lor”, spune Samantha, care între timp a devenit mamă, deși nimeni nu îi dăduse vreodată o șansă să rămână însărcinată din cauza Sindromului ovarelor polichistice.