Luna a venit pe lume cu un semn din naştere care i-a atras numele de "fetiţa-Batman". La vârsta de 2 ani ea a fost supusă unui tratament revoluţionar şi a scăpat de pata neagră de pe faţă din cauza căreia unii au considerat-o, pe nedrept, un monstru, si din cauza căreia risca să dezvolte şi cancer de piele. Curajul ei atât de mare pentru un copil atât de mic i-a impresionat pe medicii care au tratat-o, până la care a avut de străbătut o cale lungă, din SUA până în Rusia.
Luna Tavares Fenner s-a născut cu un semn care îi acoperea aproape întreaga faţă. Asta nu înseamnă că părinţii ei au iubit-o mai puţin, însă au decis să caute o soluţie după ce o "binevoitoare" le-a numit fetiţa "un monstru". S-a întâmplat într-o duminică, la biserică, şi a fost momentul în care mama ei, Carolina, a decis că trebuie să facă ceva pentru ca puiul ei să nu aibă niciodată de a face cu răutatea oamenilor şi cu privirile piezişe.
Toţi medicii la care a fost şi toţi părinţii aflaţi în situaţii similare indicau o singură soluţie: o serie de operaţii chinuitoare, dureroase, multiple anestezii generale şi o recuperare dificilă. Luna avea pe atunci doar câteva luni, iar părinţii se temeau că nu ar fi rezistat.
Tratamentul salvator, găsit tocmai în Rusia
Documentându-se fără încetare, Carolina a aflat despre un tratament revoluţionar, folosit contra cancerului de piele, care nu era, însă, autorizat în SUA, ci tocmai în Rusia. A reuşit să îl contacteze pe medicul Pavel Popov, oncolog care foloseşte cu succes terapia fotodinamică de peste 20 de ani, iar acesta a convins-o sa meargă cu Luna la Krasnodar, promiţându-i că o va vindeca fără să o supună la toate acele chinuri groaznice de care auzise.
Pentru a putea face tratamentul din Rusia, părinţii Lunei aveau însă nevoie de bani care sa acopere drumurile, spitalizarea şi procedura în sine. Au început să facă diverse campanii de strângeri de fonduri, iar cea mai consistentă donaţie a venit, culmea, tot din Rusia, de la un binefăcător care a dorit să rămână anonim. "Când am decis să venim în Rusia, toată lumea mi-a spus că sunt nebună. Dar ceva, o voce interioară, îmi spunea să încerc. Se spune că mamele au un simţ aparte şi cred că este adevărat. Ştiam că trebuie să încerc!".
Cele şase intervenţii au presupus injectarea sub piele a unei substanţe care a făcut ca ţesutul afectat de nevul melanocitar să se necrozeze şi să lase loc unui ţesut nou, sănătos. La capătul lor Luna se simte bine şi fizic, şi psihic. În timpul scurs de la începerea tratamentului a învăţat să şi vorbească, iar ceea ce a spus când s-a văzut prima oară fără bandaje după ultima etapa a tratamentului i-a impresionat profund şi pe părinţi, şi pe medici.
"Pata mea neagră a dispărut. Sunt o prinţesă!", a exclamat fercită fetiţa în vârstă de doar 2 ani şi 9 luni. Acum ea va petrece Crăciunul acasă, în Statele Unite, iar în ianuarie 2022 va reveni la Krasnodar, unde o aşteaptă câteva intervenţii estetice, pentru înlăturarea cicatricilor cu care a rămas în urma tratamentului.
"Luna este bine. Nu regret deloc că am făcut tratamentul aici, pentru că Luna nu simte nicio durere. La câteva ore după intervenţii ea dansează, în timp ce alţi copii în situaţii similare petrec mult timp în spital şi sunt supuşi mai multor anestezii generale. Asta ar fi demolat-o pe Luna, atât fizic, cât şi mental. Ei i s-au făcut doar anestezii locale", a declarat Carolina Tavares pentru East2West News.
Un succes medical răsunător
Medicul care a tratat-o pe micuţa Luna, Pavel Popov, este încântat de rezultatele obţinute, mai ales că nevul melanocitar nu era doar inestetic, ci reprezenta şi un risc de cancer.
"Am avut 6 intervenţii pentru înlaturarea nevului şi am reuşit să îl facem să dispară. Dar tratamentul nu s-a încheiat. O lăsăm pe Luna să se recupereze şi apoi vom începe operaţiile estetice. Vrem să ne asigurăm că nu va avea niciun complex atunci când va ajunge la vârsta la care aspectul fizic va începe să o preocupe", spune dr. Pavel Popov.
Micuţa Luna i-a impresionat pe medicii ruşi care s-au ocupat de ea cu curajul de care a dat dovadă, dar şi prin simpatia pe care le-a arătat-o de fiecare dată: "De cele mai multe ori copiii se tem de medici şi au o aversiune faţă de ei. Dar Luna îşi aduce inclusiv păpuşile la programări, de fiecare dată, şi mă roagă să le tratez şi lor faţa. Pun câte un plasture, iar Luna este fericită că şi ele au parte de îngrijire. Faptul că a avut parte de un tratament fără dureri cred că a ajutat mult la atitudinea ei".
FOTO: Profimedia