Kilogramele în sarcină sunt un subiect de real interes pentru viitoarele mămici. Pentru multe dintre ele, luarea în greutate în această perioadă reprezintă un adevărat stres. 

Fie că îți place, fie că nu, acumularea unor kilograme în plus este inevitabilă atunci când rămâi însărcinată, iar dezvoltarea bebelușului depinde de asta. 

Te întrebi poate câte kilograme ar trebui să iei în greutate în timpul sarcinii? 

Ei bine, pentru început, îți spunem că ar trebui să dai uitării celebra vorbă "mănânci pentru doi". 

Este adevărat că trebuie să acorzi o atenție sporită modului în care te alimentezi, însă nu este cazul să mănânci de două ori mai mult. Îți recomandăm să consumi alimente mai sănătoase, astfel încât să ai un anume control al greutății pe care o vei câștiga de-a lungul sarcinii. 

Fiecare sarcină este unică, la fel cum organismul fiecărei femei reacționează diferit la transformările care apar în timpul sarcinii. 

Specialiștii spun că nu există o mărime universală aplicabilă tuturor femeilor gravide. Evoluția greutății depinde de cât de mult cântăreai înainte de a rămâne gravidă și cât de adecvată este greutatea ta raportat la înălțime.

Indicele de masă corporală (IMC) este cifra care exprimă concrte raportul dintre înălțime și greutate. 

Îți recomandăm să discuți cu medicul ginecolog despre numărul de kilograme pe care ar trebui să îl câștigi în timpul sarcinii. 

Încearcă să nu te îngrijorezi dacă măsurătorile depășesc estimările. În cazul în care simți că ai nevoie de ajutor, poți apela la serviciile unui nutriționist care să te ajute să îți păstrezi greutatea adecvată, dar mai ales să ai o alimentație sănătoasă. 

Mai jos, îți oferim câteva indicații generale privind creșterea în greutate de-a lungul sarcinii. 

Greutatea în sarcină

Creșterea în greutate recomandată

Subponderală (IMC < 18.5)  13-18 kilograme
Greutate normală (IMC 18.5-24.9)                  11-16 kilograme
Supraponderală (IMC 25-29.9)  7-11 kilograme
Obezitate (IMC >/= 30)  5-9 kilograme

 

În cazul femeilor cu sarcină gemelară, lucrurile stau puțin diferit. Greutatea viitoarelor mămici de gemeni trebuie monitorizată de către medicul obstetrician. 

Greutatea în sarcină
Creșterea în greutate recomandată
Greutate normală (IMC 18.5-24.9)                  17-25 kilograme
Supraponderală (IMC 25-29.9) 14-23 kilograme
Obezitate (IMC >/= 30) 11-19 kilograme

Medicul care îți monitorizează sarcina te poate ajuta să ai o creștere în greutate în limite normale. Ceea ce tu poți să faci în această perioadă este să mănânci sănătos și să mergi regulat la consultațiile prenatale, unde vei afla informații prețioase despre tine și bebelușul tău.