Copiii sunt diferiți și fiecare învață în rimtul lui, așa că nu există o metodă de educație care să se potrivească tuturor. Extrem de apreciat de părinți, sistemul Montessori a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani și în România. Bazele acestuia au fost puse Dr. Maria Montessori în 1907 și este o metodă de educație care pune accent pe activități orientate pe copil, grupe de copii de vârste diferite și educatori care să promoveze libertatea de exprimare și acțiune printre cei mici.
Sistemul de învățământ Montessori se bazează pe convingerea că cei mici învață cel mai bine în felul lor și în ritmul lor. Pentru a le permite să facă acest lucru, grădinițele Montessori îi lasă pe copii să descopere un set de jocuri și jucării educaționale, atunci când aleg într-o manieră nestructurată. Fiecare clasă conține și copii cu vârsta de trei ani, astfel încât copiii mai mari și copiii mai mici să învețe unii de la alții.
Avantajele sistemului Montessori
1. Oferă învățare practică
Sălile de clasă Montessori sunt cunoscute pentru frumusețea lor. Designul clasei ține cont de faptul că aceasta trebuie să fie luminoasă și foarte spațioasă. Aceste elemente oferă copiilor o atmosferă frumoasă și prietenoasă. Un lucru de apreciat în acest sistem educațional este faptul că le permite cursanților să lucreze, să crească și să învețe în ritmul lor. Acest sistem de învățământ îi ajută pe copii să exploreze activități, lecții și lucruri care se bazează pe expertiza lor și îi dezvoltă că indivizi. Sistemul Montessori oferă cursanților șansa de a-și îmbunătăți coordonarea și concentrarea împreună cu învățarea academică mai tradițională.
2. Interacțiune socială optimă
Copiii sunt fascinați și impresionați de ceea ce reușesc să facă ceilalți copii. Prin organizarea claselor cu copii de vârste diferite, aceștia pot învață unii de la alții – cei mici pot “fura” din experiență celor mari, iar aceștia din urmă își pot asuma rolul de “modele” pentru ceilalți. Majoritatea sălilor de clasă Montessori sunt de vârstă mixtă și au drept scop dezvoltarea grupului de la egal la egal. Grupurile mixte de vârstă autorizează copiii să învețe unul de la altul, să se comunice reciproc și să îmbunătățească abilități precum acceptarea și incluziunea.
3. Un mediu care favorizează învățarea
Metoda Montessori oferă un mediu unic de educatuie pentru copii - aceștia pot învață distrandu-se. Mediul de învățare cu vârste multiple este unic și un factor cheie al acestei metode educaționale. Copiii mai mici au o mare oportunitate de a-și dezvolta abilitățile sociale, de comunicare, de conducere și emoționale, lucrând cu copiii mai mari.
4. Dezvoltă abilități vitale în viață
Filozofia Montessori îi inspiră pe cursanți să-și îmbunătățească nenumăratele abilități precum responsabilitatea, independența, corectitudinea, adaptabilitatea și pozitivitatea.
5. Oferă independență
Educatorii Montessori consideră că metoda lor îi ajută pe copii să fie mai independenți în viață. Acest sistem de educație oferă un sentiment de încredere și creativitate care dezvoltă cunoștințele și abilități precum încrederea în sine, sentimentul libertățîi și încrederea în forțele proprii.