Găsirea bonei perfecte pentru familia ta poate fi o provocare. S-ar putea să vezi multe CV-uri, să treci prin multe interviuri, să ai numeroase întrebări și nelămuriri. Mary Poppins, sensibilă și cu puteri magice este foarte greu de găsit.
Am decis să întrebăm experții despre cum alegem cea mai bună bonă. Andreea Georgescu este mama a doi copii, Ema și Matei, este manager de resurse umane și a deschis prima școală care oferă cursuri de pregătire pentru bone, Nanny Institute. Cursurile pot fi însă parcurse și de alte persoane implicate în creșterea și educarea unui copil, bunici sau chiar părinți.
1. Ce caută părinții la o bonă?
Am făcut de curând un studiu pentru a identifica ce își doresc părinții de la o bonă și multe alte aspecte care țin de colaborarea dintre părinți și bone. Ce reiese clar din acest studiu este că, atunci când caută o bonă pentru copiii lor, cei mai mulți părinți vor pe cineva care vorbește corect românește, care are deja o experiență anterioară și care are o personalitate compatibilă cu familia.
2. Ce așteptări și ce nevoi au familiile când vine vorba despre bone?
Cei mai mulți își doresc ca bonele să poată oferi siguranță copiilor, apoi să facă activități cu ei, să se plimbe în parc și să pregătească meniuri rapide pentru cei mici.
Sunt și părinți care vor ca bona să particpe la activitățile de menaj.
3. Cu ce probleme se confruntă părinții care apelează la bone?
20% dintre părinții care au întâmpinat probleme și au încetat colaborarea cu bonele reclamă faptul că nu se preocupa de copil, că stătea pe telefon în loc să desfășoare activități cu el. Mai sunt și situații în care părinții au reclamat abuz fizic și emoțional din partea bonelor asupra copiilor.
Iar multitudinea sesizărilor pe grupurile de social media au dus chiar la creare de liste negre publice pe care părinții le verifică atunci când sunt pe punctul de a angaja pe cineva.
Dar cei mai mulți părinți au încetat colaborarea atunci când copilul a intrat la creșă sau la grădiniță.
4. Cât sunt de pregătite bonele de pe piață?
În urma studiului, putem confirma că sub 15% dintre bonele care practică această meserie au studii în acest domeniu. Acest procent scăzut este susținut și de faptul că doar 23% dintre părinți solicită bonelor să fie calificate în această meserie.
În România, deși există o lege care clarifică serviciile oferite de o bonă, aceasta este ignorată.
5. De partea cealaltă, ce reproșează bonele famiililor la care lucrează?
Conform studiului, bonele evaluează colaborarea cu familiile ca fiind foarte bună.
Mai puțin de 10% au evaluat colaborarea cu familiile ca fiind de 2 stele, adică nesatisfăcătoare. Motivele sunt legate de așteptările părinților care vor și atenție la copil și activități de menaj pentru familie, fără însă să crească salariul lunar.
6. Ce să urmărim când alegem o bonă pentru copilul nostru?
Indiferent că o persoană este făcută pentru meseria de bonă, fără cunoștințele necesare, nu poate asigura liniștea sufletească unor părinți care își lasă copiii cu ea.
Blândețea și spiritul ludic nu îi vor spune unei bone cum să ofere ajutor atunci când copilul s-a intoxicat cu soluție de curățat baia sau o cutie cu medicamente găsită în camera părinților. Nici ce să facă atunci când izbucnește un incendiu în locuință sau diferențele între igiena zilnică a unui bebeluș și cea a unui copil de 5 ani. Nu va ști nici cum să identifice nevoi de dezvoltare și să inițieze activități în acest sens. Iar lista poate continua.
Deci primul lucru pe care îl pot face părinții ar fi să ceară o diplomă care să ateste că a absolvit un curs de bonă. Diploma vine la pachet și cu atestarea unor ore de practică, care nu sunt puține.
Experiența nu este relevantă. Gândiți-vă la educatoarele care termină liceul pedagogic și preiau o clasă cu 10-20 de copii. Fac ele, în timpul liceului, doar practică? Nu, dar au pregătire teoretică și ore de practică suficiente pentru a profesa fără probleme.
De fapt, sunt mulți părinți care ar dori o absolventă de liceu pedagogic, care să stea cu copiii și chiar să îi ajute la teme.
Al doilea lucru ar fi o evaluare psihologică care să ateste că este aptă din punct de vedere psihic pentru această meserie. Una făcută de un psiholog pe care îl alege familia.
Al treilea lucru este un cazier judiciar care să te asigure că această persoană nu a avut probleme în trecut. Probleme nu doar în relația cu copiii, ci și legate de furt, piromanie sau altele, sau că este decăzută din drepturile de părinte.
7. Cum știi că un curs de formare în această meserie este unul bun?
În Norvegia există un institut de formare în această meserie cu peste 100 de ani vechime. Ce ziceți de asta? Este o meserie care se învață precum poeziile și cântecele din folclor?
Noi credem că meseria de bonă este una specială, pentru care este nevoie atât de vocație cât și de cunoștințe interdisciplinare.
Ce înseamnă asta? O bonă trebuie să știe să ofere prim ajutor în multe situații, să știe ce să facă în caz de accident, incendiu sau cutremur, care sunt standardele de igienă care trebuiesc respectate de la naștere și pe tot parcursul vieții, ce înseamnă diversificare și o alimentație echilibrată, care sunt etapele de dezvoltare ale unui copil și cum poate să îl susțină, cum să gestioneze niște crize fără pedeapsă, cum sprijină copilul să devină independent și un adult responsabil și multe altele. Și toate astea respectând stilul de parenting al familiei.
Să găsești o persoană potrivită poate fi stresant, dar este și interesant. Angajezi persoana care va fi acolo să îngrijească și să îndrume persoana pe care o iubești cel mai mult. Așa că nu face compromisuri care pot afecta sănătatea și bunăstarea copilului tău!
Foto: https://www.freepik.com/