Medicii au stabilit de ce boală suferă de fapt fetiţa de 5 ani din Romania, care a fost suspectă iniţial de hepatită cu origine necunoscută, care se răspândeşte agresiv la nivel mondial. 

După mai multe investigaţii, medicii români au stabilit că micuţa suferă de boala Wilson, care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Fetiţa a fost transferată la Institutul Fundeni şi mâine va primi un alt ficat. În continuare, patru copii sunt suspecţi de hepatită cu origine necunoscută. 

Ce ar fi cauza hepatita misterioasă la copii 

Specialiştii spun că ar fi vorba despre un adenovirus care ar provoca aceasta hepatită.

"Sunt investigate coronavirusul şi acest tip de adenovirus F41 care a fost identificat în multe cazuri. Există şi posibilitatea ca acest subtip de adenovirus să fi suferit o mutaţie sau să se fi suprapus peste o infecţie anterioară COVID-19, care a slăbit organismul. Deocamdată nu ştim", a declarat Ştefan Dascălu, cercetător imunolog Oxford. 

De asemenea, mai există ipoteza ca această hepatită să fie provocată de o toxină ce apare prin fermentare în toate alimentele, ipoteză care ar explica de ce boala nu s-ar transmite celorlalţi membri ai familiei.

"E o ipoteză pe care nu o putem exclude însă probabilitatea ca aceşti copii să fie expuşi la aflatoxină înseamnă că există o contaminare a unor produse. Lucru puţin probabil, pentru că vedem că sunt din mai multe ţări. Aflatoxina e mai degrabă corelată cu apariţia unor forme de cancer pe termen mediu şi lung, pe termen scurt intoxicaţia acută este posibilă dar doza trebuie sa fie suficient de mare", a declarat Radu Tincu, medic ATI toxicologie. 

foto: shutterstock.com