Hepatita misterioasă care se răspândeşte în rândul copiilor a creat panică şi în România. Medicul Adrian Marinescu a dat noi explicaţii despre această afecţiune misterioasă. Acesta a explicat că nu se ia în calcul o explozie a cazurilor de hepatită cu origine necunoscută după începerea şcolii. 

"Eu cred că nu intră în discuție o explozie sau nu intră în discuție o situaţie complicat epidemiologică în viitorul apropiat. Să știți că hepatita la copiii care să nu aibă legătura cu virusurile hepatice A,B,C,D,E a existat şi înainte, poate că acum suntem mai atenți.

Am observat că sunt mai multe cazuri, totuși izolate în SUA, Marea Britanie şi nu numai. Sunt cazuri foarte rare, iar cele care înseamnă forme severe sunt foarte puține.

E ușor să ridici o suspiciune în momentul în care ai la un copil transaminaze mult crescute. Te gândești că este o hepatită acută, dar nu înseamnă că este un numitor comun.

În foarte puține situații am vorbit de un adenovirus de un anumit tip care într-adevăr să explice o relație de cauzalitate.

Nu înseamnă neapărat că un anumit tip adenovirus determină afectarea hepatică la mulţi copii. Depinde de gazde depinde de sistemul imunitar de la fiecare copil. Deocamdată este partea de prudență, în nici un caz să intrăm în panică.

Semnalul se referă la modalitatea în care pui diagnosticul şi atunci medicii vor ști că în astfel de situaţii se gândesc şi la adenovirus şi legat de altele", a explicat medicul Adrian Marinescu.

Ce măsuri preventive ar trebui luate 

Medicul Adrian Marinescu a explicat şi ce măsuri preventive ar trebui luate pentru a preveni infecţia cu acest tip de hepatită. 

"Cu siguranță că nu sunt măsuri restrictive ca cele din pandemie. Aici discutam de regulile de igienă şi cred că nu numai familiile îi vor învăţa pe cei mici, dar cred că şi școlile vor avea rolul de a-i urmări cu mai mare atenție.

Începând de la mâinile care trebuie să fie spălate cu apă şi săpun suficient de des. Igiena alimentară la legume şi fructe. Facem nişte lucruri pe care îmi place să cred că le făceam şi înainte de pandemie", a mai spus medicul Adrian Marinescu.

„Nu există o hepatită misterioasă"

De asemenea, specialistul a explicat că până în acest moment nu există informații științifice care să dovedească prezența unui virus misterios, capabil să provoace afecțiuni hepatice grave. Adrian Marinescu le recomandă părinţilor să nu intre în panică. 

„Nu există o hepatită misterioasă. Discutăm de o afectare hepatică, care ar putea să aibă drept cauza o cauza infecțioasă, să fie vorba despre un adenovirus. Din toate datele pe care le avem, și în cazul respectiv, nu discutăm de niciun virus. Până în momentul de față nu există astfel de date.

Sfatul meu este să încercăm să renunțăm la modalitatea prin care să intrăm în panică. Isteria care s-a creat nu are o susținere științifică, nu are baze”, a adăugat medicul.

foto: shutterstock.com