Emoțiile sunt puternice atunci când copiii deschid cadourile de Crăciun- uneori sunt lacrimi de bucurie și chiar și țipete de fericire. Dar, pe cât de copleșitor poate fi un cadou minunat, pe atât de sfâșietor poate fi un dar mai puțin minunat, mai ales pentru copiii mici.

În timp ce adulții pot stăpâni arta de a zâmbi în ciuda cadourilor îngrozitoare și de a spune politicos "mulțumesc", copiii nu au învățat încă această abilitate socială - sau cum să se regleze emoțional în aceste situații. Amanda Abel, psiholog pediatru și mamă, a împărtășit cele mai bune sfaturi pentru a trece cu bine peste aceste momente dificile, care sunt esențiale pentru dezvoltarea copilului.

Copiii nu sunt roboți

Amanda subliniază că copiii "nu sunt roboți" și chiar dacă reacționează diferit pe moment, este important să fim flexibili și să le înțelegem emoțiile. Vorbind pentru Kidspot, Amanda a încurajat părinții să gestioneze așteptările și potențiala anxietate. De asemenea, ea i-a sfătuit pe părinți cum să-i încurajeze pe copii să se comporte politicos, fără a-i culpabiliza.

Exersează primirea cadourilor

Amanda spune că puteți juca un rol de primire a cadourilor, ea adaugă că atât oferirea cât și primirea cadourilor ar trebui exersate. În jocul de rol, ar trebui să creați un scenariu în care copilul primește un cadou pe care îl adoră și un cadou de care nu va fi încântat.

Ea spune că "modelarea recunoștinței" și modul în care se primesc cadourile poate fi o lecție importantă pe care copiii trebuie să o înțeleagă și să o vadă.

Nu îl forța să deschidă cadourile 

Dacă copilul nu are chef să deschidă cadourile, este în regulă să așteptați până mai. Amanda recomandă să vă potriviți cu ritmul copilului și să nu îl grăbiți sau să îl presați.

Încercați întărirea pozitivă

Forțarea copilului pentru a fi politicos sau recunoscător va duce la culpabilizare. Amanda spune că trebuie evitate frazele de genul: "O întristezi pe bunica dacă nu-i mulțumești". În schimb, ea îi încurajează pe părinți să se concentreze pe întărirea pozitivă.

Ea spune că, în momente mai liniștite, departe de presiunea de a oferi și de a primi cadouri, ar trebui să vă pregătiți copilul și să-i arătați cum să spună mulțumesc și să-și exprime recunoștința în această situație.

Gestionați așteptările

Amanda spune că copiii nu sunt roboți și că nu toate interacțiunile vor fi perfecte, iar acest lucru este în regulă - ea crede că "flexibilitatea este cheia". Ea adaugă că sărbătorirea reacțiilor aproape perfecte le va face pe cele imperfecte mai suportabile.

Anxietate persistentă

Oferirea de cadouri pentru copiii mici poate crea diverse reacții, iar acest lucru se poate diferenția în funcție de stadiul lor de dezvoltare. Amanda spune că pregătirea lor prin jocuri de rol și respectarea reacțiilor lor poate ajuta la crearea unui mediu mai ușor. Ea spune că cel mai important lucru este de a promova un mediu de empatie, răbdare și înțelegere pentru a face ca situația să fie veselă.

foto: shuterstock.com