Timpul pentru teme devine adesea o luptă între copii și părinți, chiar și între profesori. 

Este foarte frecvent ca micuții să refuze să își facă temele, să le amâne, să fie distrași în mod constant, iar acest lucru este o sursă de conflict în familii.

De ce nu vor să-și facă temele?

Tuturor copiilor le place să primească laude și să își demonstreze abilitățile. Dar niciunuia dintre ei nu-i place să-și facă temele. Ei refuză să o facă din trei motive principale:

Lenea, sunt obosiți după o zi de școală și au o agendă plină, ultimul lucru pe care au chef să îl facă temele.

Nu îi motivează, nu îi interesează. Atunci când nu ne place ceva, preferăm să amânăm acea activitate și să facem altceva care ne interesează sau ne face mai mult plăcere.

Li se pare prea dificil. Ceea ce ni se pare complicat, avem tendința de a amâna pentru mai târziu, ne este greu să facem temele care ni se par mai complicate.

Oricare ar fi cauza, ne confruntăm cu o lipsă de obiceiuri de studiu, cu o absență de strategii pentru a învăța să învățăm și cu o capacitate de efort redusă sau inexistentă. Este esențial să îi educăm pe copii astfel încât să poată face față studiilor chiar dacă acestea nu sunt întotdeauna pe placul lor, acest lucru îi va ajuta să se străduiască să își atingă obiectivele.

10 sfaturi pentru a-i ajuta pe părinți să facă temele pentru acasă mai puțin chinuitoare

Lăsați-i să se odihnească și să își verifice agenda. O agendă supraîncărcată care nu le permite să se dezvolte îi determină să refuze să-și facă temele. Copiii au nevoie să fie copii, să se joace, să crească și să se bucure de învățare, iar pentru asta au nevoie de timp.

Aveți grijă de starea lor de spirit. Dacă copilul este furios sau supărat, enervat de ceva sau îngrijorat, îi va fi greu să se concentreze. Încercați să îl încurajați înainte de a-i sugera să își facă temele.

Vorbiți cu copilul, întrebați-l de ce nu vrea să-și facă temele, poate fi pentru că este leneș sau pentru că i se pare dificil.

Motivați-l, ajutați-l să își facă temele trezindu-i interesul. Este important ca ei să găsească un sens în ceea ce învață.

Schimbați ideea de temă pentru acasă. Acest lucru poate părea complicat, dar este esențial să încercați să schimbați ideea de temă pentru acasă, de la o obligație plictisitoare la o sarcină distractivă și motivantă pentru ei. În acest sens, profesorii ar trebui să le ofere materiale și sarcini care să îi intereseze și să nu îi supraîncarce cu teme inutile.

Ajutați-i să se organizeze singuri. Încetul cu încetul, ei vor dezvolta strategii în acest sens. Orele, succesiunea activităților etc. Puteți să împărțiți sarcinile, să le ordonați, să folosiți orare, perioade de odihnă etc.

Explicați-le clar ce au de făcut. Uneori nu înțeleg ce au de făcut și din acest motiv le este greu să înceapă să facă activitățile în așteptare.

Monitorizați și întăriți comportamentul lor de studiu.

Dezvoltați-le capacitatea de a se concentra și de a fi atenți. Încercați să stabiliți termene scurte pe care le pot respecta și faceți-i să le respecte.

Creați rutine. Rutinele sunt esențiale pentru a dezvolta obiceiul. Este important ca temele pentru acasă să aibă un timp și un spațiu adecvat, dacă rutina este generată, aceasta facilitează concentrarea în momentele în care este oportună desfășurarea activității și acest lucru contribuie la crearea obiceiului.

sursa foto: shutterstock.com