Unul dintre pașii care marchează independența copiilor este atunci când aceștia învață să-și facă singuri temele pentru acasă. Este cu siguranță o responsabilitate și un moment important pentru copii să învețe cum să își gestioneze timpul.
Orice părinte își dorește să aibă formula magică care să îl ajute în acest sens. Din păcate, nu este atât de simplu! Cu toate acestea, este posibil să îi învățați pe copii să își facă singuri temele dacă aplicați câteva metode.
1. Ajută-l doar când are nevoie
Primul sfat pentru a-i învăța pe copii să își facă singuri temele este să le arătați în permanență că doriți să îi ajutați ori de câte ori au nevoie. Acest lucru le va da încredere să facă primul pas și să poată trece la acele exerciții care necesită mai puțină dificultate.
Ajutorul și sprijinul trebuie oferite întotdeauna cu calm și cu veselie. Nu uitați să faceți comentarii pozitive, astfel încât copilul să nu asocieze sarcinile într-un mod negativ.
Începutul autonomiei depinde în mare măsură de vârsta copilului; trebuie să îl însoțiți întotdeauna pentru a-i oferi o metodologie care să i se potrivească. În loc să îi dați răspunsurile, cel mai bine este să îl ajutați să răspundă la întrebări folosind cunoștințele pe care le-a învățat.
2. Rămâi pozitiv
Copiii învață multe de la părinții lor. Fiind pozitivi și entuziaști cu privire la cunoștințele nou dobândite, părinții ar trebui să-i încurajeze să persevereze în ciuda dificultăților. De asemenea, este bine să îl motivați pe copil să se descurce mai bine și să îl felicitați atunci când face un efort.
În situații dificile, vă recomandăm să nu vă arătați descurajat sau exasperat, deoarece acest lucru poate submina motivația copilului.
3. Fiți principalul motivator
De fapt, atitudinea copiilor față de temele de la școală tinde să fie mai pozitivă atunci când părinții lor sunt implicați. Mai mult, cu cât părinții se simt mai competenți în a-și sprijini copiii în învățarea lor, cu atât intervențiile lor sunt mai pozitive și mai adecvate.
Insuflându-i copilului bucuria de a învăța, părintele îl ajută pe copil să își dezvolte motivația și încrederea în sine. Și toată lumea câștigă!
foto: shutterstock.com