Ce pot să-i dau copilului meu pentru tuse? În cele mai multe cazuri, răspunsul este nimic, pentru că siropurile pentru tuse nu sunt recomandate copiilor, spun pediatrii. 

Tusea este expulzarea bruscă a aerului din plămâni. Este un mecanism de apărare pentru a elibera căile respiratorii de lucruri nedorite: secreții respiratorii, materii străine pentru a proteja plămânii.

Tusea este stimulată de iritații chimice, stimuli tactili și forțe mecanice și este reglată de creier. Este o acțiune reflexă, dar poate fi, de asemenea, autoindusă.

Ce sunt inhibitorii de tuse?

Tusele antitusive sunt medicamente pentru a reduce tusea. Există două tipuri: cele care acționează asupra creierului (asupra centrului nervos care controlează tusea), numite cu acțiune centrală, și cele care acționează asupra terminațiilor nervoase ale căilor respiratorii (unde reflexul tusei este declanșat de diferiți stimuli), numite cu acțiune periferică.

De ce nu este recomandat să oprim tusea?

După cum am spus, tusea este un mecanism de apărare; ea eliberează căile respiratorii de secreții și corpuri străine. Prin urmare, deși poate fi enervantă, tusea este benefică.

Cu toate acestea, tusea poate apărea și în diferite situații; copilul nostru poate tuși pentru că este răcit (cea mai frecventă cauză a tusei în copilărie) și produce secreții, dar și pentru că a aspirat un obiect sau o bucată de mâncare, pentru că are o criză astmatică sau o bronșiolită.

Iar tratamentul pentru fiecare dintre acestea va fi diferit: dacă tusea se datorează unei crize astmatice, vom avea nevoie de un bronhodilatator; dacă se datorează aspirației unui corp străin, va trebui să îl îndepărtăm; dacă se datorează unei laringite, vom administra corticoizi.

În cazul răcelii, cea mai frecventă cauză de tuse în copilărie, eliminarea tusei ar însemna o acumulare mai mare de secreții, cu consecința obstrucției căilor respiratorii, o mai mică oxigenare și un risc mai mare de otită și pneumonie.

De ce ar trebui să evităm medicamentele pentru tuse la copii?

Așa cum tocmai am menționat nu este indicat să nu mai tușești pentru că, pe de o parte, este un mecanism de apărare; pe de altă parte, tusea poate apărea în diferite patologii și tratamentul va fi diferit pentru fiecare dintre ele.

În plus, majoritatea antitusivelor nu și-au dovedit eficiența în reducerea tusei la copiii răciți și au multe efecte adverse, astfel că multe dintre ele sunt contraindicate la copii (în special la cei sub 2 ani) și nu este recomandat să fie administrate copiilor sub 6 ani.

Deci, ce fac dacă copilul meu are o răceală cu o tuse puternică?

Deși este benefică, adevărul este că tusea este foarte enervantă, mai ales noaptea, și poate chiar împiedica odihna. Știm că tusea poate avea cauze diferite, dar ne vom concentra aici asupra răcelii.

Dacă bebelușul sau copilul este răcit și tușește, unele dintre aceste lucruri îl pot face să se simtă mai confortabil:

Spălarea nazală (sau suflarea nasului dacă sunt mai mari) atunci când este necesar, mai ales înainte de masă (bebeluși) și înainte de culcare. Amintiți-vă că tusea este un mecanism de mobilizare a secrețiilor; dacă avem mai puține secreții, vom avea mai puțină tuse.

Poziția semi-dreaptă: când suntem culcați, respirăm mai rău: în plus, secrețiile din nas se scurg în gât și ne fac să tușim mai mult.

O linguriță de miere: mierea este singurul "remediu de casă" care s-a dovedit că reduce tusea. Potrivit studiilor, aceasta reduce disconfortul, severitatea și frecvența tusei și îmbunătățește somnul atât pentru copii, cât și pentru părinții lor. Putem da câte o linguriță înainte de culcare copiilor de peste un an. Mierea nu trebuie administrată copiilor cu vârsta sub un an, din cauza riscului de botulism.

Lichide: este important ca copiii răciți să fie bine hidratați, așa că ar trebui să le oferim des lichide.

foto: shutterstiock.com