Toamna adevărată şi frigul se lasă aşteptate, însă am avut câteva perioade mai reci, care au dat startul sezonului virozelor. Tendinţa de a bagateliza această problemă de sănătate şi răcelile deja "clasice" poate avea efecte foarte grave, mai ales când tratamentul se administreaza după ureche.
Medicul pediatru Mihai Craiu face un apel disperat către părinţi înaintea sezonului rece, în care virozele respiratorii şi răcelile se vor înmulţi, cu siguranţă. Specialistul atrage atenţia că medicamentele pentru tuse şi răceală au provocat chiar decesul a zeci de copii din cauză că nu au fost administrate corespunzător. Acestea trebuie recomandate şi dozate de un medic pediatru, care ştie cel mai bine ce cocktailuri sunt indicate pentru răceala sau tuse.
Medicamentele pentru tuse şi răceală sunt periculoase când sunt luate haotic
Combinaţiile nepotrivite de medicamente şi siropuri pot fi fatale, dacă sunt făcute după ureche şi dupîă idei primite de la persoane fără calificare. Tratamentul administrat unui copil nu este obligatoriu potrivit şi pentru altul, fiecare pacient avand particularităţile sale. Mihai Craiu atrage atenţia că, în SUA, 40 de copii au murit în urma administrării greşite sau excesive ale unor medicamente antitusive şi antihistaminice.
"Mulți copii răcesc acum, când a scăzut semnificativ temperatura... Aș reveni cu o mare rugăminte adresată părinților: nu mai administrați "coktailuri" de siropuri antitusive și antihistaminice copiilor care au răceli banale. Semnalul trebuie tras, deoarece un sondaj recent, printre părinții americani, arată că aproape jumătate din aceștia au dat copiilor lor CCM (cough and cold medication – medicamente pentru tuse și răceală). Peste 40 de decese au fost raportate, la copii mici, în SUA, ca urmare a utilizării excesive și a supradozării accidentale sau voluntare a acestor CCM", spune dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Când se administrează sirop de tuse copiilor
Tratamentul răcelii şi al tusei trebuie stabilit doar atunci când este cunoscută exact cauza. Medicul trebuie să efectueze un consult şi abia atunci va putea recomanda măsurile necesare.
Tratamentul poate varia dacă tusea este însoţită de temperatură ridicată sau de alte simptome. Mergeţi cu copilul la medic, în acest caz, deoarece poate fi vorba de o infecţie sau de o boală ce poate fi contagioasă.
Dacă tusea este însoţită de respiraţie îngreunată, însoţită de un şuierat, sau de o răguşeală pronunţată, acestea sunt semne de laringită, infecţie ce trebuie tratată conform sfatului medicului. Diagnosticul poate varia în funcţie de tipul de tuse, uscată, sau umedă, însoţită de expectoraţie mucoasă.
Tusea uscată, înecăcioasă, poate indica o răceală (însoţită de rinoree, durere în gât, febră uşoară), dar şi afecţiuni mai grave precum crupul (anghina difterică localizată pe laringe). Tusea umedă, însă, poate fi semn de pneumonie (infecţie virală sau bacteriană). Tot tusea poate fi un simptom de astm sau bronşiolită, iar dacă este gălăgioasă şi constantă, până când copilul pare că se sufocă, ar putea fi vorba despre tuse convulsivă (măgărească).
Siropurile de tuse nu se administrează copiilor mici, cu vârsta sub 5 ani, tocmai pentru că pot reprezenta un pericol pentru viaţa lor. Este foarte important ca orice episod de tuse sau de răceală să vă ducă la medic cu copilul, pentru a fi recomandat un tratament propice, care să înlăture şi cauza, nu doar simptomele.