Război în Ucraina. Iată cum își învață o mamă din Ucraina copiii să evite bombele, după ce soțul ei a plecat la război: „Dacă auzim bum bum, bomba este departe, dacă spun fugi, alergăm la adăpost”!

În timp ce invazia Rusiei în Ucraina intră în a doua săptămână, cu sute de civili ucraineni ucişi şi alţi peste un milion strămutaţi, femeile care au rămas în țară încearcă să-și apere copiii cu orice preț.

Lecții de supraviețuire pentru cei mici

Olena, o femeie cu trei copii din Kiev, a povestit pentru BBC cum îi învață pe cei mici să supraviețuiască în Kievul aflat sub bombardamentul armatei ruse.

Ei s-au adăpostit într-un subsol din Kiev pentru a evita rachetele rusești. Femeia a mărturisit că și-a învățat copiii diferența dintre sunetul unei bombe și sunetul unei rachete care sosește.

„Dacă auzi bum, bum”, spune ea, „bomba este departe, dacă auzi shhhh , acesta este racheta care zboară și acesta este cel mai periculos sunet.Dacă spun fugi, alergăm la adăpost, dacă zic ascunde-te, alergăm la peretele cel mai apropiat și ne acoperim capul”, a declarat femeia pentru BBC Radio 5.

Olena spune că a decis să nu plece din oraș pentru că „să pleci și să rămâi este la fel de periculos”. „Să fii evacuat cu trei copii… nu este un drum ușor de parcurs”.

Soțul este în armată

Femeia a rămas singură să aibă grijă de copii, după ce soțul ei și tatăl micuților s-a înrolat în armata ucraineană.A decis să le spună și copiilor că tatăl lor luptă împotriva invadatorilor ruși. „Invazia le-a furat copilăria, dar este important pentru ei să cunoască adevărul”, a afirmat Olena.

Cel puțin un milion de refugiați au părăsit până acum Ucraina, după estimările ONU, alte milioane de oameni fiind așteptați să treacă granița în zilele următoare. Localități întregi șterse de pe hartă de bombardamente, mii de locuințe, școli, spitale, catedrale, instituții publice distruse, sute de civili care și-au pierdut viața.

Captură video