Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a vorbit zilele trecute despre răspândirea coronavirusului pe întreg globul, făcând o previziune sumbră despre varianta Omicron în rândul celor mici.

Potrivit doctorului, atâta timp cât vor petrece mult timp în comunitate, copiii riscă să se infecteze cu COVID-19, deoarece varianta Omicron îi afectează în special pe cei tineri, mai exact pe persoanele care au sub 29 de ani.

„În viitorul apropiat, dacă vor continua să meargă la joacă, la școală, în colectivitate, și copiii vor fi supuși unui risc semnificativ de infectare. Luați o decizie liniștită, pentru că nu va fi niciun copil din România vaccinat fără acordul părinților lui. Trebuie să luăm o decizie înțeleaptă și să analizăm pericolul, pentru că varianta Omicron pare a schimba regulile jocului și dacă ne uităm în restul lumii, această variantă afectează preponderent tinerii. Jumătate dintre cazurile confirmate de infectare cu Omicron sunt la persoane cu vârsta până în 29 de ani. Dar ceea ce vreau să îi sfătuiesc pe părinți, înainte de a lua o decizie, este să se uite la fapte, la cifre și la riscuri. Nu la voci stridente, nu la cel care țipă mai tare, nu la cel care vine cu acuze, ci la cel care oferă cifre, dovezi științifice și alternative, soluții. Copilul, în ansamblul său, nu face forme extrem de grave de boală. Cred că este indecent să minimalizăm riscul bolii la copil. Trebuie să știm că în Statele Unite, unde au fost confirmate peste 7,2 milioane de cazuri de infecție SARS-CoV-2 la copii, sunt peste 5.500 de cazuri de sindrom inflamator multisistemic. Tot în Statele Unite sunt 665 de copii care au murit. Înseamnă aproape 30 de copii la un milion de persoane. Imaginați-vă că în România, am putea să vorbim de 100 de decese pediatrice”, a spus Mihai Craiu.