Reputatul medic pediatru Mihai Craiu atrage atenţia asupra unui simptom întâlnit la copii, care, în anumite situaţii, poate indica o urgenţă majoră, mai ales în condițiile în care camerele de gardă ale spitalelor de copii sunt arhipline.

"Trebuie să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență"

Dr. Mihai Craiu le recomandă părinţilor să observe cu atenţie pielea copiilor atunci când aceştia au febră. În cazul în care constată prezenţa anumitor pete roşii sau vişinii pe suprafaţa pielii, specialistul recomandă efectuarea testului cu paharul.

În ce constă testul paharului

„Un semn pe care ar trebui să îl știe toți părinții! Acum în România sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii. Telefonul sună la ambulanță continuu. Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei. Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte, iar <relaxarea> a fost făcută prea abrupt... În acest context, în care febră au foarte mulți copii, TREBUIE să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență”, spune pediatrul.

Meningită sau septicemie

Potrivit acestuia, când un copil are febră și apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care nu dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav: „foarte grav... de obicei meningită sau septicemie”.

„Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dvs. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături <în jet>, fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă îi bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital. Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil...”, adaugă medicul.

Conform acestuia, febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini, iar erupție care nu dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia trebuie să ajungă imediat la medic.

Ce e meningita?

Meningita este o afecțiune caracterizată prin inflamația meningelui, adică a membranei formate din trei straturi, care învelește și protejează creierul și măduva spinării.

Meningita este cea mai frecventă formă de infecție a sistemului nervos central. Este o afecțiune severă, cu risc letal și cu risc de vindecare cu sechele grave. În aceste condiții, punerea cât mai rapidă a unui diagnostic și, implicit, începerea de urgență a tratamentului reprezintă aspecte cheie în managementul acestei urgențe medicale.

Boala poate să apară sub forma unor cazuri sporadice, a unor mici aglomerări de cazuri sau sub forma unor epidemii. La meningită, durerea de cap apare, de obicei, în partea din spate a capului, la nivelul gâtului și cefei, iar o umflare la nivelul fontanelei poate fi un semn definitoriu pentru meningita la copii.

Ce e septicemia?

Septicemia, sau otrăvirea sângelui, are loc atunci când bacteriile se înmulţesc rapid în sânge. Este o boală cu potenţial fatal. De obicei, sistemul imunitar distruge bacteriile care intră în corp în număr mic prin leziunile pielii, gurii sau în timpul perierii dinţilor. Totuşi, dacă acestea intră în circuitul sanguin în număr mare, de la o sursă contagioasă semnificativă, cum ar fi infecţia rinichilor, sângele poate fi otrăvit.

Septicemia poate apărea ca o complicaţie a tuturor bolilor infecţioase grave. Riscul este cu atât mai mare la persoanele cu sistem imunitar slăbit care suferă de diabet, HIV, sau ca urmare a chimioterapiei sau a terapiei imunosupresive.

Copiii mai mici şi persoanele mai în vârstă sunt mai susceptibile la această infecţie, apoi dependenţii de droguri, care fac loc bacteriilor prin acele contaminate.

Foto Facebook