Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul Moderna împotriva coronavirusului pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani.

În cazul copiilor mai mici li se va administra jumătate din doza administrată copiilor mai mari şi adulţilor. Vaccinul Moderna este recomandat pentru utilizare ca doză de rapel (booster) la persoanele care au primit alte vaccinuri.

Studiile au demonstrat în cazul copiilor mici un răspuns imun comparabil cu cel observat la populaţiile mai în vârstă, măsurat prin nivelul de anticorpi neutralizanţi împotriva coronavirusului.

Vaccinul anti-Covid al Pfizer, singurul autorizat în UE până acum pentru copiii între 6 și 11 ani

Din 26 ianuarie, în România, copiii peste 6 ani pot fi vaccinaţi cu Pfizer.

Copiilor li s-a administrat anterior vaccinul Pfizer/BioNTech, singurul vaccin aprobat de EMA pentru cei de 5 ani şi peste această vârstă. De asemenea, EMA a recomandat joi doze de rapel cu vaccinul Pfizer/BioNTech pentru cei de 12 ani şi peste această vârstă. O a treia doză de vaccin Pfizer/BioNTech la copiii de 12 ani şi peste această vârstă este sigură şi eficientă.

Moderna solicitase EMA autorizarea vaccinului său anti-Covid pentru a fi administrat copiilor cu vârsta între 6 și 11 ani în luna noiembrie a anului trecut.

De ce ar trebui vaccinați copiii?

Copiii care prezintă comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de Covid în comparație cu copiii sănătoși.

Eficiența vaccinului ARNm Pfizer este în proporție de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, conform studiilor clinice efectuate până la acest moment.

Vaccinarea împotriva Covid protejează copiii atât de efectele directe, imediate ale bolii, cât și de efectele pe termen lung.

Câte doze de vaccin va primi copilul cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani?

Potrivit medicilor, schema de vaccinare completă cuprinde 2 doze de vaccin Comirnaty-Pfizer-BioNTech, de 10 μg/doză, ce se vor administra intramuscular la interval de 21 de zile.

Pentru o categorie specială de copii, cu imunosupresie severă, se poate administra a treia doză la un interval de cel puțin 28 zile după a doua doză.

Foto shutterstock.com