Febra reprezintă creșterea temperaturii corpului uman dincolo de limita considerată normală (OMS definește febra drept o temperatură rectală ≥ 38°C sau temperatură axilară ≥ 37,5°C).

Febra apare atunci când termostatul organismului (hipotalamus) se resetează la un nivel mai mare al temperaturii, cel mai frecvent ca răspuns la o infecție.

Temperatura normală a corpului fluctuează pe parcursul unei zile (în medie cu 1°C) în jurul unei constante de 37°C. 

Febra este mai mult decât un simptom al unei boli sau infecții și nu este neapărat un semn rău. Temperatura ridicată a corpului este răspunsul sistemului imunitar la o agresiune. 

Este posibil să fi auzit chiar că febra ușoară este un bun indiciu că sistemul imunitar își face treaba. Însă febra nu este doar un rezultat al răspunsului nostru imunitar. Relația este valabilă și invers – o temperatură ridicată a corpului declanșează mecanisme celulare pentru ca sistemul imunitar să ia măsuri adecvate împotriva diverșilor patogeni.

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu explică când ar trebui să ne îngrijoreze febra, în contextul pandemiei de COVID-19.

Acesta susţine într-o postare pe Facebook că organismul în coronaviroză se vindecă singur, el fiind puţin ajutat, la nevoie, de câteva pastile.

 17 lucruri de știut despre febră

1. Febra este un semnal important că ceva rău se întâmplă în organism, de regulă fiind vorba despre o infecție.

2. Și infecțiile virale pot conduce la febră. În răceli, o temperatură a corpului de peste 37 grade C nu este motiv pentru a recurge la antibiotic, el neavând nicio valoare în viroză.

3. Alte afecțiuni care dau febră sunt bolile inflamatorii cum ar fi poliartrita reumatoidă sau anumite tipuri de cancer.

4. Temperatura normală a corpului variază între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Febra este considerată la valorile peste cea superioară. Primul grad peste 37,2 mai este denumit stare subfebrilă.

5. Hipotalamusul este o porțiune veche a creierului care controlează temperatura corpului. Uneori, el o fixează la o valoare mai înaltă, spre exemplu pentru a lupta mai bine împotriva unei infecții. Febra este, deci, un mecanism de apărare.

6. Frisoanele apar tocmai pentru că organismul trebuie să producă acea diferență în plus până la valoarea fixată de către hipotalamus. În contracțiile musculare rezultă căldură.

7. O febră poate fi lăsată în pace, fără a se lua măsuri antitermice. Organismul controlează mai bine infecțiile la o temperatură puțin mai înaltă.

8. Se iau măsuri antitermice dacă valoarea temperaturii trece de 39,4 grade C la adult.

9. Prudență la copiii mici. Bebelușul de până la 3 luni trebuie văzut de medic dacă prezintă febră de 38 grade Celsius și are simptome de răceală, varsă, e foarte agitat sau din contră, letargic. La vârste de peste 3 luni, o temperatură de până la 38,9 grade C necesită un consult dacă sunt prezente și simptomele amintite mai sus sau dacă temperatura depășește 38,9 grade C, indiferent dacă sunt simptome asociate.

10. Copilul între 6 luni și 5 ani poate face convulsii în caz de febră. Trebuie văzut de medic. În primele 12 luni de la episodul convulsiv mai poate apărea cel puțin unul.

11. Măsurile antitermice înseamnă paracetamol, un antiinflamator (spre exemplu ibuprofen), un derivat de metamizol (algocalmin), o împachetare rece, o aplicare de prosop ud sau pungă cu gheață pe frunte sau alte zone ale corpului. Nu folosiți metode brutale la copil, un prosop umezit cu apă la temperatura camerei este potrivit.

12. Antibioticul va participa la scăderea febrei în infecțiile bacteriene, când infecția începe să fie controlată și ameliorată.

13. Gripa dă de regulă febră înaltă, instalată brusc, cu alte simptome precum frisoane, fatigabilitate marcată, dureri musculare intense. Prudență în gripă la copiii mici, vârstnici, persoanele cu boli de inimă sau plămâni, cu boli de imunitate.

14. Nu administrați aspirină la copii! Puteți folosi paracetamol sau ibuprofen, nu ambele în același timp, ci trecând de pe unul pe altul în caz că răspunsul la medicament nu este potrivit.

15. Mergeți la medic dacă febra nu răspunde la măsurile antitermice clasice. Mergeți imediat la medic la valori de peste 40 de grade Celsius, pentru că pot leza ireversibil unele organe, îndeosebi creierul.

16. Cum suntem încă într-o pandemie, o febră poate fi semnal puternic al unei coronaviroze. Dacă aveți și alte simptome virale, faceți un test, izolați-vă, discutați cu medicul de familie. Protocolul de conduită l-am publicat deja pe drvasiradulescu punct ro.

17. Nu vă bombardați cu fel de fel de pastile, leacuri, tratamente luate din surse incerte. Rețineți că organismul în coronaviroză se vindecă singur, el fiind puțin ajutat, la nevoie, de câteva pastile (cum am amintit despre paracetamol).

Foto shutterstock.com