Călin Goia și-a deschis sufletul și a povestit cum în copilărie se temea de niște copii mai mari, care îl amenințau de câte ori se întâlneau.
“Școala mea era la un bloc distanță. Când terminam orele treceam prin spatele blocului și acolo se aciuiau niște copii mai mari decât mine, la o țigară. Erau exact acel gen de golanași, care de fiecare dată când treceam mă abordau și îmi spuneau “ai ceva bani la tine?”. Ziceam “nu” și atunci ei îmi spuneau să sar, pentru că știau că, în general, copiii aveau măruntiș. Mă puneau să sar și mă simțeam amenințat. Fie că ei erau acolo, fie că nu, când treceam pe acolo aveam o teamă în suflet.”
Călin Goia spune că nu a vorbit cu părinții sau profesorii despre acest lucru.
“Nu aveam puterea să vorbesc cu ai mei, pentru că îmi era frică să nu ia vreo măsură și pe urmă ceilalți să se răzbune pentru faptul că eu am vorbit, am ciripit. Pe de altă parte, nici nu știam dacă să aduc problema aceasta în școală. Lucruri acestea le poți spune acum mai ușor, prin educație. Față de anii copilăriei mele, acum situația pare că s-a complicat și mai mult din cauza internetului. Bullyingul nu există doar offline, există și online. Și îmi dau seama cât de afectați sunt copiii. Băieții mei fac ore online și aud discuțiile între ei în pauze. Este același comportament ca în mediul offline. Cumva trebuie să reușim să îi ferim.”
Călin Goia a împărtășit această experiență la “Conferința Educație fără bullying în sector 3”, organizată de Asociația Părinților Isteți, în parteneriat cu Itsy Bitsy FM și Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu finanțarea Primăriei Sector 3 București, din fonduri nerambursabile, de la bugetul local.
Peste 750 de cadre didactice au participat la această videoconferinţă, unde au aflat cum pot contribui la prevenirea bullying-ului în rândul copiilor.
Participanții la eveniment au aflat prin exercițiile practice, prezentate de specialiștii invitați, care sunt etapele de acțiune în cazul în care identifică un caz de bullying, cum pot relaționa mai ușor cu părinții copiilor implicați în cazuri de bullying, dar și cum pot aplica metodele de prevenire a bullying-ului în sistemul școlii online.
Profesorii au avut ocazia să îi întâlnească pe Nadia Tătaru- inițiatoarea demersului strategic naţional de prevenire și combatere a bullying-ului, Adina Codreș - consilier superior la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Aura Stănculescu – profesor consilier școlar și director al Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE), Adriana Mitu - psiholog, Leon Magdan – Profesorul de Joacă și pe Rareș Voicu - președinte al Consiliului Național al Elevilor.
Călin Goia speră ca prin implicare tuturor, cadre didactice, părinți și copii să fie identificate cazurile de violență și să se intervină conform legii.
Orice persoană interesată să se implice în prevenirea și combaterea bullying-ului se poate înscrie pe platforma www.educatiefarabullying.ro, pentru a afla noutăți pe tema bullying-ului.
Noua lege de prevenire a bullying-ului și normele de implementare în instituțiile de învățământ, care se aplică începând din acest an școlar, oferă pârghii clare pentru ca mediul școlar, fizic sau virtual să fie sigur și plăcut atât pentru copii, cât și pentru profesori.
Asociația Părinților Isteți, organizatoare evenimentului, militează de peste trei ani pentru prevenirea și combaterea bullying-ului, fiind co-inițiatoral campaniei strategice naționale de prevenire a bullying-ului, împreună cu Itsy Bitsy FM.
De asemenea, Asociația Părinților Isteți face parte, alături de Ministerul Educației, din echipa care a elaborat Normele Metodologice de implementare a legii de prevenire a bullying-ului și lucrează în continuare la ghidurile de implementare a acestor norme în toate instituțiile de educație din România.