Părinții se tem întotdeauna că nu vor reuși să îi învețe așa cum trebuie pe copiii lor să facă diverse lucruri.

Cititul este unul dintre aceste lucruri, însă părinții ar trebui să știe că nu e deloc greu să-l înveți pe cel mic să citească, scrie Reading Rockets.

Specialiștii au identificat 8 modalități prin care părinții îi pot învăța ușor pe copii să citească:

1. Învățați-i pe copii să citească încă de mici – nu exită nicium motiv pentru care cei mici nu ar trebui să fie învățați să citească de timpuriu, din contră acest lucru îi va ajuta enorm.
2. A-i învăța pe copii să citească nu e cu nimic diferit față de a-i învăța alte lucruri – nu e nevoie ca părintele să fie profesor pentru a-și putea învăța copilul să citească. Această „lecție” trebuie să fie „predată” cu aceeași răbdare cum a fost cea în care cel mic a învățat să țină lingura în mână sau să spună „Te rog!”.
3. Vorbește cu copilul tău (MULT) – orice poveste spusă copilului, orice vorbă, orice cuvânt auzit îl vor ajuta pe acesta să-și dezvolte capacitatea de a vorbi și de a înțelege ceea ce citește.
4. Citește-i copilului tău – auzindu-te pe tine cum citești, va învăța și el atât pronunția, cât și intonația potrivite.
5. Fă-l să-ți spună o poveste – scrie acea poveste pe o foaie de hârtie, apoi citește-i-o cu voce tare punctând fiecare cuvânt în momentul în care îl citești. Astfel, el va învăța să asocieze literele cu sunetele și cuvintele cu pronunția lor și va reuși să citească și el acel text.
6. Fă-l pe copil să citească cu voce tare și ascultă-l – dacă face greșeli de pronunție sau gramaticale, roagă-l să mai citească o dată.
7. Pune întrebări – după ce copilul tău citește ceva, pune-i întrebări despre ceea ce a citit. Astfel, el va fi încântat să vadă că ești interesat și va citi și cu altă ocazie pentru a-ți povesti.
8. Fă cititul o activitate de bază în casa voastră – dacă cititul intră în rutina vieții de familie, copilul va fi bucuros să o respecte. Mai mult, copiii imită comportamentul părinților, astfel că și dragostea pentru lectură poate fi determinate de această tendință de a imita ceea ce fac adulții din viața lui.

Sursă foto: Shutterstock


 

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: