Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a făcut noi precizări în ceea ce priveşte închiderea şcolilor în perioada următoare, în cazul în care numărul infecţiilor cu noul coronavirus va creşte în România din cauza variantei Omicron.

Ministrul a declarat în repetate rânduri că el susţine menţinerea şcolilor deschise şi a explicat în ce context ar putea fi închise din nou şcolile în valul 5 al pandemiei.

„Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară.

Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore, – aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, Alexandru Rafila a dat exemplul Franţei, ţară care se confruntă cu un număr uriaş de infectări noi, însă a decis menţinerea deschisă a şcolilor, chiar şi în acest context.

„Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a declarat Alexandru Rafila.