Vaccinarea anti-COVID a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va începe în România în 26 ianuarie, iar programarea în platforma de vaccinare se poate face prin contul părinților.

„E pregătit. Chiar mă întreabă când îl vaccinez” 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila spune că nu are „niciun fel de reţinere” să îşi vaccineze copilul în vârstă de 11 ani împotriva SARS-CoV-2. "Nu e nimic fenomenal, spectaculos. Cred că nouă ne lipseşte foarte mult partea asta de educaţie pentru sănătate".

Prezent duminică la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, Ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă are curaj să îşi vaccineze copilul. Rafila susține că nu este vorba de curaj, ci despre "o manoperă medicală care previne o boală sau posibilele complicaţii", astfel că nu are "niciun fel de reţinere".

Petru, băiețelul de 11 ani al lui Alexandru Rafila a fost vaccinat și împotriva gripei susține Ministrul Sănătății.

"L-am vaccinat şi împotriva gripei"

„Aici nu este vorba curaj, e vorba de o manoperă medicală care previne o boală sau posibilele complicaţii şi nu am niciun fel de reţinere în a face acest lucru. Chiar mă întreabă când îl vaccinez. Eu nu pot să îl vaccinez înainte să existe vaccin. El va fi disponibil începând cu ziua de 26 ianuarie (pentru copiii cu vârsta între 5 şi 11 ani - n.r.). Discuţiile legate de utilitatea vaccinării le ştie. L-am vaccinat şi împotriva gripei, am făcut-o şi anul trecut. Deja aici am o componentă proactivă, e pregătit şi mă întreabă când urmează să facem acest lucru", a răspuns Rafila.

În opinia sa, nu este nimic „spectaculos” în a vaccina copiii împotriva COVID şi ar trebui introdusă în şcoli o materie de studiu privind prevenţia pe partea de sănătate.

„Nu este nimic fenomenal, spectaculos, cred că nouă ne lipseşte foarte mult partea asta de educaţie pentru sănătate, mai ales în domeniul prevenţiei, care nu înseamnă neapărat vaccinare, sunt multe alte lucruri care se leagă de prevenţie. Şi dacă am reuşi în şcoli să introducem o astfel de disciplină serios făcută, după o curriculă, cu personal pregătit, o disciplină care să facă parte din curricula obişnuită de pregătire a elevilor, ar fi un mare câştig pe termen mediu şi pe termen lung, pentru că am avea o populaţie mult mai sănătoasă, care ar avea nevoie de mult mai puţine servicii de sănătate şi cred că ar putea să contribuie mult mai serios la dezvoltarea ţării", a explicat ministrul Sănătăţii.

Vaccinarea la copii

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor.

Foto Protv